9. jul 2024.9. jul 2024.
Zavod za javno zdravlje Šabac

Zavod za javno zdravlje Šabac

Obaveštenje Zavoda za javno zdravlje Šabac

Zavod za javno zdravlje Šabac obaveštava građane da se tokom prethodne nedelje Indeks kvaliteta vazduha kretao u rangu povoljnijih ocena kvaliteta vazduha. Nije bilo prekoračenja dnevnih vrednosti zagađujućih materija koje su obuhvaćene monitoringom.

Satne vrednosti su se kretale u okviru prihvatljivih vrednosti, sa retkim povećanjima, koja nisu dostizala velike vrednosti. Detektovano je povećanje vrednosti prizemnog ozona, koje nisu prelazile satne vrednosti za zagađen vazduh.

U doba godine kada preovladava toplo i suvo vreme, povećava se količina lokalno nastale prašine kao i učestalost oluja peska i prašine koje mogu da utiču sa velikih udaljenosti. Pored toga, postoji uticaj saobraćaja, poljoprivrede, građevinarstva i industrija u kojima postoji emitovanje suspendovanih čestica tokom cele godine.

Preporuka građanima, koji imaju probleme sa kardiovaskularnim sistemom ili disajnim putevima, da prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom u odnosu na ocenu Indeksa kvaliteta vazduha i izbegavaju duži boravak napolju u slučaju kada je vazduh zagađen. Ista preporuka važi i za malu decu.

Osobama koje se rekreiraju na otvorenom, ne preporučuje se intenzivno treniranje, kada je vazduh jako zagađen.


Sve zdravstvene preporuke vezane za stanje kvaliteta vazduha se nalaze na portalu Šabac EKO i mobilnoj aplikaciji Čuvar zdravlja, kao i na internet stranici Zavoda za javno zdravlje Šabac.
Zavod za javno zdravlje Šabac

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa