9. jul 2024.9. jul 2024.
Mačvainfo.rs

Mačvainfo.rs

Mačvanska lila u četvrtak u Belotiću

Tradicionalna manifestacija "Mačvanska lila" održaće se u četvrtak, 11.jula, kod Radovan kule u Belotiću. Program je i ove godine posvećen najmlađim Mačvanima, ističu organizatori i dodaju da su na Lilu dobrodošla i deca iz ostalih krajeva, a za sve njih su pripremljena nadmetanja u uličnim trkama, ali i ona kreativna, u izboru za najlepšu lilu.

"Započinjemo manifestaciju uličnim trkama, koje će se održati u ulici Prote Smiljanića, od 18 časova i 30 minuta. Planirano je oko trideset trka, stoga je poželjno da roditelji sa decom dođu ranije kako bismo evidentirali sve učesnike. Program se potom, od 20 sati, seli u dvorište Radovan kule, gde će se održati kulturno-umetnički program i izbor za najlepšu lilu, čiji vlasnik će biti nagrađen prigodnim poklonima. Po završetku programa za goste i učesnike smo pripremili iznenađenje. Turistička organizacija opštine Bogatić sa zadovoljstvom podržava ovu manifestaciju, koja je celokupnim sadržajem usmerena ka deci i trudićemo se da je u narednom periodu još unapredimo", izjavio je Ivan Knežević, v.d. direktora TOOB.


Uoči Petrovdana od davnina u Mačvi se palila vatra, koja je trebala da sačuva ljude, životinje i useve od demonskih sila. Lilenjem se obeležavao i kraj žetve, Milić od Mačve je do 1998. godine na svom imanju u Belotiću okupljao meštane na ovaj datum, a od 2012. "Mačvanska lila" jedna je od najmasovnijih manifestacija u organizaciji Turističke organizacije opštine Bogatić.
Mačvainfo.rs

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa