27. avgust 2020.27. avg 2020.
Gimnastika: vežbanje  životnih veština
SPORTOM ZA ZDRAVIJU BUDUĆNOST (11)

Gimnastika: vežbanje životnih veština

Nedavno istraživanje koje su sproveli šabački doktori, fizioterapeuti i profesori fizičke kulture, pokazalo je da je procenat gojazne dece u šabačkim školama čak 23 odsto (državni nivo 13, 7 odsto u uzrastu od 7-14 godina), sličan procenat je i po pitanju nepravilnog držanja tela. S obzirom da je reč o mladoj populaciji projekat je usmeren podjednako i na mlade i na njihove roditelje. Prijemčivim rečnikom za osnovnoškolce, namera nam je da ih podsetimo i uputimo u važnost zdrave ishrane, da ih podučimo o značaju sportova, za pravilan psihofizički razvoj, ali i popularizujemo fizičku aktivnost kod mladih naraštaja
Našu decu učimo radu, redu i disciplini. Veštinama koje su im neophodne za bilo kakvo kasnije bavljenje sportom, ali i za uspešno savladavanje životnih zadataka. Da bi se neko bavio gimnastikom neophodna je pre svega velika ljubav, a ono čime se u klubu „Sloboda“ posebno ponosimo je činjenica, da se devojčice koje su kod nas trenirale, jedna prema drugoj odnose kao sestre, a ne klupske drugarice- izjavljujue Lepa Čvorić, trener GK „Sloboda“ iz Šapca.
Gimnastika može da počne da se trenira već u trećoj godini života. U „Slobodi“ počinju sa decom koja polaze u osnovnu školu, ali dar je po nekad uočljiv u najranijem uzrastu. O tome svedoči Lepina priča.
-Majka je vodila moju stariju sestru na treninge kod Gvozdenije Paležević, koja je u „Partizanu“ držala gimnastiku. Pošto mene nije imao ko da čuva, išla sam sa njima. U jednom trenutku, Paleževićeva je bacila loptu, a ja sam potrčala da je dohvatim. Tada mi je bilo deset meseci. „Ovo će biti najbolja šabačka gimnastičarka“, rekla je Gvozdenovićeva. Tako je i bilo- priča Lepa Čvorić, koja je sa manje od godinu dana ušla u „Sokolanu“ i celog života ostala vezana za gimnastiku.

Svi su pobednici
Jednom godišnje u GK „Sloboda“ sve devojčice su pobednici. Na tradicionalnom Generalnom danu gimnastike u Novom Sadu, učestvuju svi, i takmičarke i one koje to nisu. Spreme koreografiju, osvoje diplomu, ali nakon toga u „Meku“ sve dobiju zlatnu medalju. Medalju za posvećenost, istrajnost, i u više navrata spominjanu ljubav prema ovom sportu.


LEPA ČVORIĆ, TRENER GK “SLOBODA”


Zašto gimnastika?
Reč je o bazičnom sportu. Deca ovde nauče osnovne stvari koje su im neophodne za kasnije bavljenje bilo kojim drugim aktivnostima.
-Sa treninzima može da se krene već sa tri ili četiri godine. Mali polaznici tu nauče pravilan krug u napred, krug u nazda, nauče da pravilno drže telo. Čini mi se, da je to danas korisno, jer se učitelji često sreću da deca u prvom razredu ne znaju kako treba da stoje. Međutim, ja ne držim treninge za tako malu decu, iz jednostavnog razloga, jer onda usporavaju starije- kaže Lepa Čvorić i objašnjava:
-Lepota sporta je što razvija ideju zajedništva. Deca imaju nagonsku potrebu da pomažu slabijima. To se na treninzima odlično vidi, jer kada „mali“ ne urade nešto pravilno, prva reakcija „velikih“ je da se zaustave i pokažu im kako treba. To je divno, ali dosta usporava proces. Zbog toga ne držim gimnastiku deci pre polaska u školu.
Kao i u svakom drugom sportu, disciplina je ključna reč. Ona se nalazi u redovnosti treninga, svakom pokretu, odnosu. Disciplinom je uslovljena pravilnost, a bez pravilnosti nema napretka.
-Učim ih da kad uče to rade kako treba. Pokret se ponavlja do apsolutne sigurnosti i perfekcije. Ukoliko na početku nauče pogrešno, to se više nikad ne ispravlja, a ako savladaju bazične pokrete ispravno na početku, kasnije su spremini za bilo koji sport.
Gimnastika zahteva ravnotežu fokusa i fizičke snage. Osnažuje podjednako um i telo. Učenje načina na koji se koncentrišemo, bez obzira na nivo stresa, osnažuje nas ne samo za sport, nego i za život.
-Gimnastički trener sam već 15 godina. Kroz moj klub je prošao veliki broj devojčica. One su sve dana sodlične učenice i studentkinje, jer su sa sobom sa naših treninga ponele snagu fokusa, odlučnost i borbenost- ističe Čvorićeva.

Kako izgleda trening?
Kao i u bilo kom drugom sportu, kod sportske gimnastike, prvih 15 minuta je rezervisano za zagrevanje i istezanje, potom idu vežbe snage i zatim sprave.
-Prvo smo na parteru, da se devojčice dodatno razgibaju. Onda je na redu razboj, pa preskok. Treneri uglavnom gredu stave na prvo mesto, dok su deca mirna ali ja ga ostavljam za kraj, kada su već umorna, istrošena. Na takmičenju se nikad ne zna koja će sprava za kojom biti, i zbog toga moraju da nauče da se smire kada se penju na gredu- objašnjava Lepa, i podvlači:
-Koliko god gimnastika delovala lepa i elegantna, reč je o teškom sportu. Sportu koji zbog česte promene sprava i brzine smenjivanja vežbi zahteva vrhunsku koncentraciju. Gracioznost joj sa druge strane daje, doza baleta koja je u ovom sportu podrazumevana.Tako da možemo da kažemo da je ovo oblast gde se do vrhunskih rezultata dolazi spajanjem dve krajnosti: snage i elegancije, pod dirigentskom palicom jakog uma.

Lepota gimnastike trijumfovala u Fitnesu
Na Svetskom prvenstvu u fitnesu, održanom pre pet godina u Italiji učestvovala je i Lepina ćerka Anita. Pod majčinim uticajem, njen nastup nije bio puko prikazivanje mišića, već promišljena koreografija, po uzoru na gimnastiku. Nakon nastupa, cela sala je aplaudirala, a srpski fitnes tim je došao sa peharom sa tog takmičenja.
Uslovi
GK „Sloboda“ se okuplja u „Sokolani“. Međutim, za sada su ograničeni na fitnes akrobatiku, jer sprava za sportsku gimnastiku još nema. Nadaju se da će se uskoro situacija promeniti, što bi uslovilo nove veće rezultate.
-U „Sokolani“ još nemamo neophodne rekvizite za sportsku gimnastiku, ali se nadamo da ćemo ih sukoro dobiti jer se naš Grad baš trudi da pomogne sportu. Do sada smo svake godine osvajali na takmičenjima neka od prva tri mesta, a jednom smo kolegijalno osvojili zlato u svim kategorijama. To je bilo vreme kada smo vežbali u maloj sobici, što je još jedan od dokaza da je osnovni sastojak uspeha u bilo kom sportu ljubav- zaključuje Čvorićeva.

Najnoviji broj

21. oktobar 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa