Nabavku namirnica, spremanje i čišćenje kuće, kupovinu jaja koja će se farbati po tradiciji na Veliki četvrtak ili Veliki petak, šabačke domaćice počele su već u prvoj polovini aprila meseca. Rafovi u marketima se brzo prazne isto tako i dopunjavaju, na pijacama košare i kutije pune jaja. Svežih domaćih, onih sa farme ali i onih našaranih koja su nešto skuplja.
- Omiljena vaskršnja tradicija jeste šaranje i farbanje jaja, pa tako već godinama osim proizvoda koje inače prodajem na pijaci, desetak dana pred praznik u ponudi imam i šarena jaja. Dosta truda ali i kreativnosti i strpljenja se ulaže u šaranje voskom i perom a svako je drugačije. Jaja su domaća, od onih kokoški što „trče po dvorištu“. Šaranje jaja za prodaju nije samo posao, mora biti i uživanja u tome. Okupimo se predveče nas nekoliko iz komšiluka, naša deca, pa uz priču i kafu, šaramo jaja za kuću a i za prodaju. Cena našaranih je 50 dinara po komadu – priča Danka Ristić iz obližnjeg Drenovca.
Foto: Glas Podrinja
U marketima i prodavnicama jaja se u zavisnosti od veličine, klase i dobavljača kreću od 13 dinara pa naviše. Na pijacama, mogu se pazariti za 20 dinara, prema rečima kupaca prava domaća, ali i tu cena varira.
-Očekivala sam da će pred sam Vasrks cena jaja dosta otići gore, međutim, nije tako strašno. Ja kuvam oko 50 komada i kupujem godinama kod istog prodavca na zelenoj pijaci. Volim da sa unicima berem travke, cvetove, skupnjam lišće, onda zajedno vežemo u čarapu i tako kuvamo. Poneko jaje ukrasimo sličicom, deca izaberu. Njima je sve to zanimljivo pa zato čekam petak za farbanje kad dođu iz škole – kaže Jovanka S. koja je ceger za kupovinu napunila i uskršnjim čokoladnim zekama i jajima ali i starim lukom kako bi kako objašnjava, kuvala jaja u iseckanoj lukovini.
Foto: Canva
Tradicija nalaže da se jaja prvo kuvaju u crvenoj boji, jedno izabere i ostavi kao čuvarkuća do sledećeg Vaskrsa. Iskusne domaćice kažu da je za dobru boju ali i protiv pucanja, najvažnija priprema jaja. Najpre ih treba dobro oprati mlakom vodom sa par kapi sirćeta. Pre kuvanja, bar sat ranije, poželjno je izvaditi ih iz frižidera kako nagla promena temperature ne bi dovela do pucanja. U vodu u kojoj se kuvaju, obavezno treba dodati malo soli i kap sirćeta. Kada voda proključa, smanjiti vatru i ostaviti tako oko desetak minuta. Mada se svugde može pazariti veliki broj raznobojnih farbi za jaja, specijalnih boja, ukrasa, uvek se mogu koristiti i prirodni sastojci kao što su lukovina ili cvekla.