17. april 2025.17. apr 2025.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

NAJNOVIJI TRENDOVI U GASTRONOMIJI I U NAŠEM GRADU

Miloš i Zoran ukuse iz sveta donose u Šabac

Hotel „Sloboda“ u Šapcu već decenijama je simbol dobrog ukusa i gostoprimstva. Poslednjih godina, zahvaljujući šefu kuhinje Zoranu Vukoviću i šefu poslastičarnice Milošu Jovanoviću, taj ukus dobio je nove moderne note. Ovaj dvojac neguje tradiciju, ali i pažljivo uvodi nove svetske gastro-trendove, koji sve češće osvajaju nepca Šapčana i gostiju sa svih strana
Trendovi se menjaju svuda, pa tako i u gastronomiji. Poslastičarstvo je posebno podložno modernizacijama i ono što je hit jedne sezone, već za par meseci može lako biti zaboravljeno. Ovog proleća apsolutni hit je Dubai čokolada i pistaći u svim oblicima i svuda. Kakve veze Dubai čokolada ima sa Šapcom? Stigla je i u naš grad, ali u potpuno novom ruhu. Ipak, krenimo redom.

Podloga od slatkog testa, krem, pistaći i kadaif čine jedinstven desert. Ljudi su u početku skeptični, ali kada probaju, reakcije su oduševljene. Od četiri ukusa najviše se izdvaja upravo Dubai


Hotel „Sloboda“ u Šapcu već decenijama je simbol dobrog ukusa i gostoprimstva. Poslednjih godina, zahvaljujući šefu kuhinje Zoranu Vukoviću i šefu poslastičarnice Milošu Jovanoviću, taj ukus dobio je nove moderne note. Ovaj dvojac neguje tradiciju, ali i pažljivo uvodi nove svetske gastro-trendove, koji sve češće osvajaju nepca Šapčana i gostiju sa svih strana.

Foto: "Glas Podrinja"


Miloš se nedavno vratio sa prestižnog sajma poslastičarstva i pekarstva u Riminiju, Italiji, odakle donosi inspiraciju i novitete, posebno u svetu sladoleda.

-Video sam nove trendove, naročito u pripremi đelata, onog pravog italijanskog sladoleda. Radi se o ukusu i teksturi koju kod nas u okruženju još nisam video. Sad uvodimo nove ukuse i osvežavamo ponudu svake sezone. Ove godine hit su pistaći u svim oblicima, ali i jedan potpuno novi dezert — Dubai sladoled, koji je već izazvao dosta pažnje. Za najmlađe pripremamo veselu ponudu: sladolede sa kokicama i pucketavim bombonama. Ponudićemo im i sladolede bez veštačkih boja i aroma, a sve to će imati priliku da probaju već za Uskrs, na Tucijadi koju organizujemo, priča Miloš.

Foto: "Glas Podrinja"


Ali to nije sve - među novitetima su i slatke pice, neobičan desert koji izgledom podseća na klasičnu picu, ali je sladak. Podloga od slatkog testa, krem, pistaći i kadaif čine jedinstven desert. Slatku picu Miloš pravi u još tri ukusa, ali Dubai privlači najveću pažnju.

Foto: "Glas Podrinja"


-Ljudi su u početku skeptični, ali kada probaju, reakcije su oduševljene. Od četiri ukusa najviše se izdvaja upravo Dubai, dodaje Miloš.

Zoran, šef kuhinje sa više od dve decenije iskustva u „Slobodi“, ističe da je suština u balansu između tradicije i trenda.

Foto: "Glas Podrinja"


-Nema tu ništa novo da se izmisli. Morate imati dobar servis i kvalitetnu hranu. Ljudi sve više vode računa o tome šta jedu, pa uz klasičnu ponudu uvek pripremamo i specijalitete za one koji ne konzumiraju gluten, meso ili mleko. Ima sve više zahteva za bezglutenskom, veganskom i halal hranom.
Mi to poštujemo, baš nedavno smo obnovili HASAP sertifikat — to gosti znaju da cene, pogotovo stranci, ističe Zoran.

Zoran često obilazi gastronomske manifestacije, a nedavno je boravio u Solunu, gde ga je inspirisala kombinacija brze i fine hrane, sa osvežavajućim začinima i egzotičnim sosevima. Ovladao je umetnost korišćenja najskupljeg začina šafrana, ali i nesvakdiašnje kombinacije cimeta i đumbira.

Foto: "Glas Podrinja"


-Iako pratimo trendove, ne možemo potpuno odbaciti našu kuhinju. Gostima moramo ponuditi i ono na šta su navikli, ali i nešto novo. Naši ljudi su vezani za tradiciju, ali stranci vole da istražuju.
Kada pričaju o svom poslu, Zoran i Miloš se slažu oko jedne stvari - bez obzira na novitete, kvalitet i prezentacija su ključni.

-Vizuelni utisak je pola posla. Danas je izgled jela bitan isto koliko i ukus. Trudimo se da svaki dezert, svako jelo bude i fotografski privlačno, jer se hrana danas prvo „jede očima“, naglašava Miloš.

Foto: "Glas Podrinja"


Svoje bogato iskustvo Zoran je gradio od ranih dana, kada je kao učenik zakoračio u kuhinju „Slobode“, sve do danas kada je vodeći čovek hotelske gastronomije. Rođen je u Orašcu, nakon srednje škole završio je i višu, a zatim se specijalizovao za hotelsko poslovanje i za rad sa divljači i ribom.
-Ovo je moja matična kuća. Od srednje škole do danas, uz kratku pauzu tokom renoviranja, ostao sam veran „Slobodi“, kaže Zoran.
Kao jedan od najčudnijih zahteva u karijeri pamti kada su Indusi tražili da nabavi živu ribu i uredi je pred njima, kako bi bili sigurni da je sveža.
Milošev put je takođe bio zanimljiv - od prvog posla u restoranu „Farmakoma“, preko kuhinje hotela „Slobode“ do pozicije šefa poslastičarnice. Već deset godina je u hotelu.
- Volim da radim s hranom, volim estetiku i kreativnost. Stalno učimo, usavršavamo se, jer se ukusi i očekivanja gostiju menjaju. Ali suština je jedna: kvalitet i trud uvek pronađu svoj put do gosta, zaključuje Miloš.


Ipak, ne zaboravljaju na tradiciju. Već godinama u poslastičarnici jedan desert ima primat.

-Žito sa šlagom je i dalje broj jedan kod naših gostiju. Bez obzira na to koliko novih kolača unesemo u ponudu, taj desert ostaje neprikosnoven, smeje se Miloš.

U vremenu kada sve više ljudi putuje i želi da proba nove ukuse, ovaj dvojac trudi se da Šabac ostane mesto gde se uživa u dobrom zalogaju - i tradicionalnom i modernom.
M.M.

Najnoviji broj

24. april 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa