11. oktobar 2019.11. okt 2019.
Svečana dodela nagrade Laza K. Lazarević

Svečana dodela nagrade Laza K. Lazarević

Od 1993. godine kada je nagradu za najbolju neobjavljenu savremenu srpsku pripovetku ustanovio Kulturni centar iz Šapca, u neprekinutom nizu od dvadeset pet godina nagrađeni su pripovedači najraznovrsnijih narativnih praksi, ali sa jednom lajtmotivskom podudarnošću, a to je psihološka ugroženost pojedinca u otuđenom svetu. Ovogodišnja dobitnica nagrade za najbolju neobjavljenu pripovetku na srpskom jeziku Laza K. Lazarević je Marijana Čanković za pripovetku Četiri brazgotine na telu jedna na zemlji.

Nagrađenoj autorki svečano biće dodeljeno priznanje u petak, 18. oktobra u 20 časova u Kulturnom centru.

Žiri sa mandatom od pet godina činiće prof. dr Vladislava Gordić Petković, predsednica žirija, mr Katarina Janković Popović i gost rezident, književnica Slađana Nina Perković.

U vrlo jakoj konkurenciji od 109 dužih i kraćih narativnih celina koje su se odlikovale raznorodnim poetikama, stilovima i tehnikama u okviru kojih su bili zastupljeni realistična proza i metafikcija, minimalistička naracija, skaz, pastiš, satira, (pseudo)memoarska i ispovedna naracija, od strane kandidata i kandidatkinja među kojima su se našli i afirmisani, stavaralački samosvesni autori i autorke, priča Marijane Čanković izdvojila se umešnim i upečatljivim transponovanjem iskustva u arhetipsku i simboličku vertikalu sudbine ženskog tela i ženskog teksta na našim prostorima. Motivi egzistencijalne ugroženosti, socijalne besperspektivnosti, nasilja i mizoginije nalaze protivtežu u artikulaciji ženske solidarnosti i matrilinearnog kulturnog pamćenja koji nadtrajavaju i pobeđuju nepravdu, patnju i marginalizaciju.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa