Info

4. maj 2024.4. maj 2024.
Beta

Beta

Novinska agencija Beta obeležava 30 godina od emitovanja prve vesti

Novinska agencija Beta danas obeležava 30 godina od početka rada, u znak sećanja na 4. maj 1994. godine kada je emitovana prva vest.

Nekadašnja glavna i odgovorna urednica, direktorka i suosnivač Novinske agencije Beta Ljubica Marković navela je da je prva vest emitovana nakon višenedeljne simulacije rada, kako bi se omogućio valjani početak.

"Do tada smo proizvodili pakete vesti 'u prazno', okupljali redakciju i obilazili potencijalne klijente. I onda smo, baš tog 4. maja, odlučili da je vreme sazrelo i da idemo u javnost. Taj 4. maj, evo već trideset godina, obeležavamo kao datum početka Bete", rekla je Marković.


Dodala je da tada nisu mislili da će Beta potrajati pune tri decenije, objašnjavajući da je bilo bezbroj iskušenja, ali da je Beta opstala dajući tačne, proverene i pouzdane informacije.

"To se uvek prepozna i ceni. Politički i ekonomski pritisci i manipulacije, propaganda i pretnje novinarima danas imaju svoje nove, perfidne forme. Danas mnogima izgleda da nikada nije bilo teže biti novinar i da je novinarstvo palo na najniže grane. Ali vreme će pokazati šta ostaje kao kvalitet. Jer, kvalitet uvek nađe svoje mesto", ocenila je Marković.

Novinska agencija Beta, kako je dodala, nastala je u teško vreme raspada Jugoslavije i rata - registrovana je 1992. godine, a rad započela dve godine kasnije.

Pet od osam osnivača Bete je tada napustilo Tanjug kako bi osnovali Betu. Ostali su bili novinari Vremena, Politike i NIN-a, a prema rečima Marković, želeli su da rade slobodno, bez manipulacija i političkog diktata.

"U najteže, ratno vreme, to je bilo moguće. Entuzijazam i uverenje da radimo pravu stvar bili su ogromni. Dolazile su nam kolege sa raznih strana, da čestitaju i traže posao, a posla je uvek bilo mnogo. Iskusni novinari, početnici, studenti... Bilo je i takvih koji su nam govorili da samo tražimo nevolju, da se treba privremeno skloniti, jer sve prođe", navela je Marković.


Ipak, kako je dodala, stotine i stotine kolega prošlo je kroz "Betinu školu novinarstva" i oni se danas mogu naći u mnogim redakcijama u zemlji i svetu.

"Beta danas ima odličan tim novinara i uživa visoku reputaciju jer se oslanja na dobru školu agencijskog novinarstva postavljenu pre tri decenije", rekla je Marković.


Beta će tridesetu godišnjicu rada obeležiti sredinom maja u Beogradu održavanjem Međunarodne konferencije o izazovima informativnih medija u digitalnom vremenu pod nazivom "Merkur u digitalnom svetu".

Takođe će, 21. put, dodeliti nagradu najuspešnijim autorima na konkursu "Betina fotografija godine", koja se dodeljuje za najbolju medijsku fotografiju na teritoriji Jugoistočne Evrope.

Biće dodeljene i nagrada za medijsku pismenost "Dragan Janjić", koja nosi ime osnivača i glavnog i odgovornog urednika Bete koji je preminuo 2020. godine.


Agenciju Beta osnovala je grupa nezavisnih beogradskih novinara Ljubica Marković, Julija Bogoeva, Radomir Diklić i Dušan Reljić. Osnivači su bili i Aleksandar Nenadović, Stevan Nikšić, Djordje Zorkić i Dragan Janjić koji su u medjuvremenu preminuli.

Beta je počela kao regionalni informativni servis vesti iz Srbije, tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, regiona i više svetskih centara.

Novinska agencija Beta danas emituje moderne, multimedijalne informativne sadržaje poštujući zakone, kodekse novinara, profesionalne i etičke standarde.

Beta je 2003. godine pokrenula Radio "Sto plus" u Novom Pazaru, koji emituje program u regionu Sandžaka.

Agencija posebnu pažnju posvećuje temama iz oblasti ekologije i razvila je sajt "Zelena Srbija", a redovno prati i evropske integracione politike kojima se bavi "Dnevni evropski servis".
Beta

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa