Инфо

4. мај 2024.4. мај 2024.
Бета

Бета

Новинска агенција Бета обележава 30 година од емитовања прве вести

Новинска агенција Бета данас обележава 30 година од почетка рада, у знак сећања на 4. мај 1994. године када је емитована прва вест.

Некадашња главна и одговорна уредница, директорка и суоснивач Новинске агенције Бета Љубица Марковић навела је да је прва вест емитована након вишенедељне симулације рада, како би се омогућио ваљани почетак.

"До тада смо производили пакете вести 'у празно', окупљали редакцију и обилазили потенцијалне клијенте. И онда смо, баш тог 4. маја, одлучили да је време сазрело и да идемо у јавност. Тај 4. мај, ево већ тридесет година, обележавамо као датум почетка Бете", рекла је Марковић.


Додала је да тада нису мислили да ће Бета потрајати пуне три деценије, објашњавајући да је било безброј искушења, али да је Бета опстала дајући тачне, проверене и поуздане информације.

"То се увек препозна и цени. Политички и економски притисци и манипулације, пропаганда и претње новинарима данас имају своје нове, перфидне форме. Данас многима изгледа да никада није било теже бити новинар и да је новинарство пало на најниже гране. Али време ће показати шта остаје као квалитет. Јер, квалитет увек нађе своје место", оценила је Марковић.

Новинска агенција Бета, како је додала, настала је у тешко време распада Југославије и рата - регистрована је 1992. године, а рад започела две године касније.

Пет од осам оснивача Бете је тада напустило Тањуг како би основали Бету. Остали су били новинари Времена, Политике и НИН-а, а према речима Марковић, желели су да раде слободно, без манипулација и политичког диктата.

"У најтеже, ратно време, то је било могуће. Ентузијазам и уверење да радимо праву ствар били су огромни. Долазиле су нам колеге са разних страна, да честитају и траже посао, а посла је увек било много. Искусни новинари, почетници, студенти... Било је и таквих који су нам говорили да само тражимо невољу, да се треба привремено склонити, јер све прође", навела је Марковић.


Ипак, како је додала, стотине и стотине колега прошло је кроз "Бетину школу новинарства" и они се данас могу наћи у многим редакцијама у земљи и свету.

"Бета данас има одличан тим новинара и ужива високу репутацију јер се ослања на добру школу агенцијског новинарства постављену пре три деценије", рекла је Марковић.


Бета ће тридесету годишњицу рада обележити средином маја у Београду одржавањем Међународне конференције о изазовима информативних медија у дигиталном времену под називом "Меркур у дигиталном свету".

Такође ће, 21. пут, доделити награду најуспешнијим ауторима на конкурсу "Бетина фотографија године", која се додељује за најбољу медијску фотографију на територији Југоисточне Европе.

Биће додељене и награда за медијску писменост "Драган Јањић", која носи име оснивача и главног и одговорног уредника Бете који је преминуо 2020. године.


Агенцију Бета основала је група независних београдских новинара Љубица Марковић, Јулија Богоева, Радомир Диклић и Душан Рељић. Оснивачи су били и Александар Ненадовић, Стеван Никшић, Дјордје Зоркић и Драган Јањић који су у медјувремену преминули.

Бета је почела као регионални информативни сервис вести из Србије, тадашње Савезне Републике Југославије, региона и више светских центара.

Новинска агенција Бета данас емитује модерне, мултимедијалне информативне садржаје поштујући законе, кодексе новинара, професионалне и етичке стандарде.

Бета је 2003. године покренула Радио "Сто плус" у Новом Пазару, који емитује програм у региону Санџака.

Агенција посебну пажњу посвећује темама из области екологије и развила је сајт "Зелена Србија", а редовно прати и европске интеграционе политике којима се бави "Дневни европски сервис".
Бета

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa