Info

17. oktobar 2019.17. okt 2019.
Izvor: Freeimages/Piotr Lewandowski

Izvor: Freeimages/Piotr Lewandowski

Ministarstvo saobraćaja: Prevoznici napravili propust, ispaštaju deca

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije saopštilo je danas da je Agencija za bezbednost saobraćaja na vreme obavestila da od 30. janura ove godine vozačima autobusa za organizovani prevoz dece izdaje kvalifikacionu karticu i da su vozači napravili propust što je nisu na vreme obezbedili, pa su odložene đačke ekskurzije.

Kvalifikaciona kartica se, kako se navodi, direktno dobija na osnovu odgovarajuće vozačke dozvole, bez prethodnog pohađanja obuke i polaganja ispita.

"Kartica se može dobiti podnošenjem zahteva u postupku koji ne traje duže od 20-ak dana", navodi se u saopštenju.

Oko 60 autobusa za prethodna dva dana nije odvezlo decu na ekskurzije jer nisu imali kvalifikacione kartice, a u Nacionalnoj asocijaciji turističkiih organizacija (JUTA) tvrde da je dva dana pre toga važila potvrda o predatoj dokumentaciji za kvalifikacionu karticu.

U Ministarstvu tvrde da je problem nastao zbog činjenice da se sada Pravilnik o organizovanom prevozu dece sprovodi bez izuzetaka.

Dodaje se da su prevoznici koji u okviru svoje delatnosti pružaju i usluge prevoza dece na ekskurzijama, bili dužni da tokom 2019. godine obezbede ispunjenje svih uslova koje propisuju kako pravilnici iz oblasti osposobljavanja vozača, tako i kasnije donet pravilnik o organizovanom prevozu dece.

Ističe se da potvrda o predatom zahtevu za izdavanje kartice ne može biti prihvaćena kao "ispunjenje propisanog uslova" jer to nije nigde propisano, niti predstavlja "propust" organa u donošenju pravilnika, kako pokušava da se protumači.
Izvor: Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa