15. novembar 2019.15. nov 2019.
Vek savezništva i prijateljstva
Knjiga „Srbi na Korzici 14-18", Zorana Radovanovića

Vek savezništva i prijateljstva

Kao plod temeljnog istraživačkog rada autora Zorana Radovanovića, istoričara i učitelja nedavno je objavljeno delo „Les Serbes en Corse 14-18" u izdanju Izdavačke kuće „Scudo" iz Ajačija na Korzici kao nastavak kapitalnog poduhvata „Srbi na Korzici 14-18" iz desetoknjižne Edicije „Srbija 14-18".

Zalaganje autora su prepoznali brojni i kompetentni francuski i srpski kritičari: ugledni istoričari, univerzitetski profesori, naučni saradnici sa istorijskih i drugih srodnih instituta, književnici i ostali značajni stručnjaci najvišeg ranga iz ove oblasti i uvrstili je na inicijativu Francuza svojim prevodom za francusko govorno područje.

Povod za knjigu su originalna dokumenta o radu protojereja-stavrofora Jakova Čupića višedecenijskog paroha drenovačkog u Mačvi i bivšeg trogodišnjeg starešine Srpske pravoslavne izbegličke crkve u Bastiji na francuskom ostrvu Korzika za vreme Prvog svetskog rata.

Protojerej-stavrofor Jakova Čupić brižljivo je prikupljao dnevnike učesnika Albanske golgote, a znatan deo rada Zoran Radovanović posvetio je dostupnim zapisima o lečenju srpskih boraca, zatim biografijama srpskih izbeglica, ilustrovanim fotografijama. Kao značajan segment knjige čine i autentična svedočenja o boravku i školovanju srpskih đaka u izbeglištvu na Korzici tokom ratnih godina.


Promocija knjige knjige „Srbi na Korzici“ održana je u RTS Klubu, u Beogradu. Pored autra govorili su: Tanja Milosavljević, doktor lingvističkih nauka, Paskal Lorenodi i Žak Kazamarta u ime asocijacije "PER A PACE" sa Korzike, kao i Dragan Inđić, odgovorni urednik RTS Izdavaštva.

Tokom predstavljanja dela ocenjeno je da su Francuska i Srbija tokom proteklog veka bile više od saveznika. Neraskidivo povezane istorijom, prijateljstvom u teškim vremenima, ali i periodu mira.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa