Инфо

15. новембар 2019.15. нов 2019.
Век савезништва и пријатељства
Књига „Срби на Корзици 14-18", Зорана Радовановића

Век савезништва и пријатељства

Као плод темељног истраживачког рада аутора Зорана Радовановића, историчара и учитеља недавно је објављено дело „Les Serbes en Corse 14-18" у издању Издавачке куће „Scudo" из Ајачија на Корзици као наставак капиталног подухвата „Срби на Корзици 14-18" из десетокњижне Едиције „Србија 14-18".

Залагање аутора су препознали бројни и компетентни француски и српски критичари: угледни историчари, универзитетски професори, научни сарадници са историјских и других сродних института, књижевници и остали значајни стручњаци највишег ранга из ове области и уврстили је на иницијативу Француза својим преводом за француско говорно подручје.

Повод за књигу су оригинална документа о раду протојереја-ставрофора Јакова Чупића вишедеценијског пароха дреновачког у Мачви и бившег трогодишњег старешине Српске православне избегличке цркве у Бастији на француском острву Корзика за време Првог светског рата.

Протојереј-ставрофор Јакова Чупић брижљиво је прикупљао дневнике учесника Албанске голготе, а знатан део рада Зоран Радовановић посветио је доступним записима о лечењу српских бораца, затим биографијама српских избеглица, илустрованим фотографијама. Као значајан сегмент књиге чине и аутентична сведочења о боравку и школовању српских ђака у избеглиштву на Корзици током ратних година.


Промоција књиге књиге „Срби на Корзици“ одржана је у РТС Клубу, у Београду. Поред аутра говорили су: Тања Милосављевић, доктор лингвистичких наука, Паскал Лореноди и Жак Казамарта у име асоцијације "PER A PACE" са Корзике, као и Драган Инђић, одговорни уредник РТС Издаваштва.

Током представљања дела оцењено је да су Француска и Србија током протеклог века биле више од савезника. Нераскидиво повезане историјом, пријатељством у тешким временима, али и периоду мира.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa