Info

10. decembar 2019.10. dec 2019.
pixabay

pixabay

Izdaci za hranu domaćinstava u EU 12,1, u Srbiji 24,2 odsto

LUKSEMBURG: Izdaci za hranu domaćinstava u zemljama Evropske unije čine u proseku 12,1 odsto njihovih ukupnih rashoda, a u Srbiji 24,2 procenta, prema podacima evropske statističke službe, Evrostat.
Rezultati istraživanja, objavljeni na zvaničnoj internet stranici Evrostata, pokazuju da su domaćinstva u EU 2018. godine potrošila 1.047 milijardi evra na hranu i bezalkoholna pića, što čini 6,6 bruto domaćeg proizvoda (BDP) 28-članog bloka, dok su u Srbiji potrošila 7,05 milijardi evra, ili 16,4 procenta BDP-a.

Izdaci za hranu su treća najveća stavka u ukupnim troškovima domaćinstava u EU, posle rashoda za stan, vodu, električnu energiju, gas i druga goriva koji odnose 24 posto kućnog budžeta i prevoza sa udelom od 13,2 procenta.

U analizi nisu dati podaci o tome koliki udeo režijski troškovi i prevoz imaju u ukupnim rashodima srpskih domaćinstava.

Interesantan je podatak da su hranu i bezalkoholna pića 2018. godine najskuplje plaćala domaćinstva u Rumuniji, kojima su ti izdaci "jeli" čak 27,8 odsto kućnog budžeta, a najjeftinije su prolazila britanska domaćinstva gde su tri troškovi činili samo 7,8 procenata ukupnih kućnih rashoda.

Kada je reč o državama na tlu bivše SFRJ, hrana i bezalkoholna pića su bili prošle godine velika stavka u ukupnim rashodima domaćinstava u Crnoj Gori sa udelom od 24,8 odsto, u Hrvatskoj su činili 18,8 posto, a u Sloveniji 14 procenata ukupnih troškova domaćinstava.

U studiji nisu dati podaci za Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju.
Tanjug

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa