10. decembar 2019.10. dec 2019.
Podrška grada Šapca poljoprivrednicima

Podrška grada Šapca poljoprivrednicima

Mere grada Šapca u poljoprivredi, sa akcentom na navodnjavanju ratarskih kultura, pre svega kukuruza i soje, u narednom periodu intenzivno će biti predstavljene lokalnim poljoprivrednicima. Prvi skup je sutra, u 19 časova, u Centru za stručno usavršavanje kada će biti prezentovne mogućnosti, podsticajne mere zainteresovanim proizvođačima, a nakon toga u selima biće organizovana stručna predavanja na ovu temu.

-Mera koju ćemo predstaviti poljoprivrednicima nije nova, ali će biti značajno podržana. Cilj je da obezbedimo navodnjavnje ratarskih kultura tamo gde je to moguće, a i ujedno najjeftinije, na području Mačve i Posavotamnave. Tamo postoje plitke podzemne vode, dobrog kvaliteta, te samim tim možemo obezbediti da se prinosi kukuruza i soje udvostruče. Poučeni iskustvom iz Pocerine kada je u pitanju voćarska proizvodnja, pre svega jagoda, i bušenje dubinskih bunara, smatramo da u desetogodišnjem periodu koji je pred nama da sa plitkim bunarima i sistemima za navodnjavanje možemo da pokrijemo površinu od 20 000 hektara. U tom slučaju neto zarada po hektaru bila bi 1.000 evra - pojasnio je Svetozar Marković član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu i dodao da su pomenuti podaci izvedeni na osnovu iskustva poljoprivrednika iz Tabanovića, Maova i Štitara.

Ovim podsticajnim merama, edukacijom proizvođača uz stručnu konsultaciju znatno bi se poboljšao prinos, ali i zarada.

-Namera je da damo 200 evra po hektaru svakom ko bude bio zainteresovan za ovu inicijativu, kako bi izdatak za samog poljoprivrednika bio, ne više od 50 evra po hektaru. Što bi značilo da će deceniju moći da navodnjava svoje zemljište i tako ostvari dobitak od 20.000 evra (za površinu od dva hektara). Kada bismo uzeli u obzir naše područje to bi iznosilo 21-25 miliona evra godišnje. Benefite bismo mogli videti u stočarstvu i razvoju prehrambene industrije koja se može razvijati, posebno kada govorimo o preradi kukuruza - zaključio je Marković.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa