13. decembar 2019.13. dec 2019.
Novi red vožnje na prugama Srbije od 15. decembra

Novi red vožnje na prugama Srbije od 15. decembra

Na prugama Srbije u nedelju, 15. decembra, stupa na snagu novi red vožnje, koji će važiti do 12. decembra 2020. godine, najavilo je danas preduzeće Infrastrukture železnice Srbije.

Po novom redu vožnje u putničkom železničkom saobraćaju svakodnevno će biti 353 voza na međunarodnim i domaćim relacijama, navedeno je u saopštenju.

Precizirano je da će od tog broja svakoga dana u međunarodnom saobraćaju biti 24 polaska, u unutrašnjem daljinskom i lokalnom 229, a u beogradskoj gradskoj železnici "BG Voz" sto polazaka.

Iz Srbije će i po novom redu vožnje međunarodni putnički vozovi direktno saobraćati do Soluna, Budimpešte, Bara, Sofije, Ljubljane i Zagreba.

I naredne godine jutarnji i večernji vozovi će između Srbije i Crne Gore saobraćati na relaciji Topčider-Bar-Topčider, dok će vozovi za Solun i Sofiju i po novom redu vožnje saobraćati samo tokom letnje sezone, takođe iz železničke stanice Topčider.

Svakoga dana će po jedan voz saobraćati između Novog Sada i Budimpešte, kao i između Beograd Centra i Zagreba, dok će voz izmedju Beograd Centra i Ljubljane preko Šida, Zagreba i Dobave saobraćati u periodu od 15. decembra ove godine do 13. januara 2020. godine, kao i u periodu od 20. juna do 15. septembra 2020. godine.

U pograničnom saobraćaju svakodnevno će saobraćati po dva voza izmedju Bogojeva i Erduta, a po jedan između Dimitrovgrada i Sofije.

Iz železničke stanice Beograd Centar svakoga dana će polaziti pet vozova za Vršac, po četiri za Niš i Užice, dva za Valjevo i po jedan za Sremsku Mitrovicu, Prijepolje Teretnu, Leskovac, Šid, Lapovo i Zvornik.

Najveću novinu u unutrašnjem putničkom saobraćaju, kako je navedeno, predstavljaće novouvedeni voz između Beograd i Zvornika, koji će iz Zvornika polaziti u 7.20 sati i u glavni grad stizati u 11.46 sati, a u povratku kretati iz stanice Beograd Centar u 14.02 sati i stizati u Zvornik u 18.14 sati.

Ukazano je i da dok je u putničkom železničkom saobraćaju u Srbiji i dalje samo jedan operater, državna kompanija "Srbija Voz", u robnom transportu pored državne kompanije "Srbija Kargo", već posluje šest prevoznika, ali i još tri kompanije koje železnički transport obavljaju samo za sopstvene potrebe.

Po novom redu vožnje na srpskim prugama će biti 2.148 teretnih vozova, što je za 337 više nego u dosadašnjem redu vožnje.

Broj međunarodnih teretnih vozova povećan je za 58, i to na graničnim prelazima Šid – Tovarnik, Subotica – Kelebija, Vršac – Stamora Moravita i Dimitrovgrad – Kalotina Zapad.

Na graničnom prelazu Subotica – Kelebija i privatni prevoznici dobili su medjunarodne pogranične teretne vozove, a u skladu sa potrebama prevoznika konstruisana je i nova trasa izmedju Hrvatske i železničke stanice Novi Sad Ranžirna, preko graničnog prelaza Bogojevo – Erdut.

U unutrašnjem robnom saobraćaju broj vozova po novom redu vožnje povećan je za 176, a pet operatera imaće od nedelje više vozova na domaćim relacijama nego do sada.

Beogradska gradska železnica "BG Voz" svakog radnog dana će imati sto polazaka na teritoriji srpske prestonice.

Novina je uvođenje u saobraćaj "BG Voza" na relaciji Lazarevac – Resnik – Ovča – Lazarevac, pored već postojećih linija Ovča – Batajnica – Ovča, Resnik – Ovča – Resnik i Mladenovac – Beograd Centar – Mladenovac.

Između Resnika i Ovče, odnosno Batajnice i Ovče, "BG Voz" će saobraćati na po sat vremena, dok će u špicevima ići nešto češće i to na 20, odnosno 30 minuta.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa