Info

23. januar 2020.23. jan 2020.
U susret obeležavanju: Nacionalnog dana bez duvana

U susret obeležavanju: Nacionalnog dana bez duvana

Zavod za javno zdravlje Šabac u saradnji sa Kancelarijom za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije, organizovao je danas seminar u svečanoj sali Zavoda za javno zdravlje u Šapcu.

Predavanje je namenjeno zdravstvenim radnicima i saradnicima, sa ciljem edukacije i razvoja veština, kako bi pojačali njihove kapacitete za prevenciju i odvikavanje od pušenja. Ovaj seminar ujedno predstavlja i uvod u obeležavanje Nacionalnog dana bez duvana, koji Srbija obeležava duže od 20 godina svakog 31. januara.


-U Srbiji se redovno prati situacija o zastupljenosti pušenja kako među mladima tako i odraslima. Zadnjih nekoliko godina, smo sproveli i međunarodno uporediva istraživanja uključujući učenike osnovnih i srednjih škola. Podaci ukazuju da je zastupljenost pušenja među odraslom populacijom i dalje visoka. U Srbiju puši 37 odsto odraslih stanovnika. Problem nije samo zastupljenost pušenja. Ono što nas posebno brine je visoka izloženost duvanskom dimu koja iznosi više od 50 odsto, zavisno od mesta o kome pričamo, negde i do 70 odsto – rekla je Prim. dr sc. med Biljana Kilibarda, iz Kancelarije za prevenciju pušenja i dodala:

Istraživanje sprovedeno među mladima pokazalo je da je u periodu od 2013. do 2017. godine učestalost pušenja smanjena, prvenstveno među učenicima starosti od 13 do 15 godina, što je manje za dva odsto. Istovremeno su se pojavili novi izazovi u kontroli duvana, posebno kada govorimo o mladima to je velika zastupljenost nargila. Postoje zablude da je pušenje nargile manje štetno od cigareta, kao i da se prolaskom kroz vodu filtrira veliki broj toksičnih materija.

Dobili smo podatak da oko četvrtina učenika prvih razreda srednjih škola je pušilo ili puši nargilu. Tu su i elektronske cigarete koje koristi 6,2 odsto učenika od 13 do 15 godina (7,6% dečaka, 4,8% devojčica). U prethodne dve godina na tržištu su aktuelni zagrevani duvanski proizvodi čija popularnost raste posebno među odraslom populacijom.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa