15. februar 2020.15. feb 2020.
Međunarodni dan dece obolele od raka

Međunarodni dan dece obolele od raka

Međunarodni dan dece obolele od raka obeležava se danas 15. februara, a u Srbiji se svake godine maligna bolest dijagnostikuje kod više od 300 dece i adolescenata.
Kao i u većini zemalja u razvoju i u Srbiji, gotovo dve trećine novoobolele dece (63,8 odsto) je uzrasta do 15 godina. Najčešće maligne bolesti u detinjstvu, ali i najčešći uzroci smrti su leukemija, tumori mozga i limfomi.

"Važno je istaći da je uspeh izlečenja raka kod dece veliki, mnogo veći nego u populaciji odraslih. U prilog tome govori podatak da u visokorazvijenim zemljama sveta stopa preživljavanja dostiže 84 odsto i da je u porastu", navedeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanovuić Batut".

Ne ohrabruje činjenica da se u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama, i dalje 80 odsto novotkrivenih slučajeva raka kod dece kasno otkrije kada je lečenje slabijeg ili bez efekta, a da 30 odsto dece do 16. godina umre u bolu i patnji.

Tim povodom je Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodno udruženje za borbu protiv raka postavilo je cilj da se do 2030. godine postigne eliminacija bola i patnje kod dece koja se bore protiv raka.

Takođe, postavljen je cilj da se preživljavanje deci sa bilo kojom dijagnozom raka u svetu poveća bar na 60 odsto i da se roditeljima olakša obezbeđivanje neophodne nege deci i u kućnim uslovima.

Maligne bolesti su jedan od značajnih globalnih javnozdravstvenih problema današnjice, koje, prema statistickim podacima, predstavljaju drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece uzrasta do 14 godina, odmah iza povreda.

Upravo zbog toga, obeležavanje ovog datuma ima za cilj da pažnju celokupne javnosti, stručne i opšte, usmeri ka važnoj misiji poboljšanja tretmana, nege, kvaliteta života, emocionalnih i socijalnih potreba dece obolele od raka, kao i njihovih najbližih.

Ove godine, Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti se obeležava pod sloganom "Bez granica" Zajedno. Mogućnost. Budućnost. Izlečenje. Snaga. koji ima za cilj da pokrene širu društvenu zajednicu na akciju kako bi se omogućilo, deci sa rakom i njihovim porodicama, pravo na ranu i pravilnu dijagnozu, pravo na odgovarajući i kvalitetan medicinski tretman, pravo na lečenje bez bola i patnje i pravo na dostupnost lekova koji mogu spasiti život bez obzira na mesto gde žive.

Ovim bi se postigao cilj Svetske zdravstvene organizacije i Medunarodnog udruženja za borbu protiv raka da se do 2030. godine udvostruče trenutne stope izlečenja i poštede milioni života dece u narednoj deceniji.

Svetski dan dece obolele od raka je ustanovljen 2002. godine od strane Međunarodne konfederacije Udruženja roditelja dece obolele od raka. Od tada se obeležava u 88 zemalja širom sveta. U Srbiji je ovaj datum postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja 2013. godine, na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja.
RTV Vojvodina

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa