16. februar 2020.16. feb 2020.
Potražnja za ugostiteljima

Potražnja za ugostiteljima

Zapošljavanje radnika u oblasti ugostiteljstva u blagom je porastu, imajući u vidu da se otvara sve više hotela, a najviše potrebe za radnim angažovanjem ovog kadra ima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu...
Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), u prošloj godini 11.343 lica sa evidencije te službe ugostiteljske struke uspelo je da se zaposli. Na osnovu statističkih podataka, prosečno vreme čekanja na zaposlenje ugostitelja do sada je bilo oko četiri godine.


Zaključno s poslednjim danom januara, ove godine na evidenciji nezaposlenih lica registrovano je 17.527 njih iz ugostiteljske struke, mahom pripremači namirnica, serviri, pomoćni ugostitelji, kuvari, kelneri, turistički i ugostiteljski tehničari, konobari, kuvari, ekonomisti za turizam i viši ugostitelji, diplomirani turizmolozi...

U januaru se 660 lica sa evidencije NSZ ugostiteljske struke zaposlilo, a u istom periodu registrovano je 73 oglasa za 130 izvršilaca u oblasti ugostiteljstva i turizma, na koje se prijavilo 40 kandidata.

Tokom 2019. godine, najviše prijavljenih potreba za zapošljavanje radnika u ugostiteljstvu bilo je u Beogradu (1.406), potom slede Novi Sad (304), Kraljevo (188), Kragujevac (119), Niš (106).

U Vrnjačkoj Banji je prošle i ove godine otvoren veći broj hotela sa četiri i pet zvezdica, a samim tim je iskazana potreba za radnicima ugostiteljske struke, i to najviše konobare, kuvare, sobarice, recepcionere, animatore...

"Poslodavci koje redovno obilazimo u sklopu svojih aktivnosti iskazali su potrebe za prijem od 70-80 radnika već u toku marta", kažu u Filijali Kraljevo NSZ (ispostava Vrnjačka Banja).

Najavljuju da će 4. marta biti održan sajam zapošljavanja i obrazovanja u oblasti ugostiteljstva, kako bi se olakšalo nalaženje pravih kandidata, a već sada, kažu vlada veliko interesovanje.

Inače, u Vrnjačkoj Banji na evidenciji NSZ ima više od 200 nezaposlenih ugostiteljskih radnika svih profila od čega 65 nema radnog iskustva, kažu u ovoj filijali.
RTV Vojvodina

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa