25. februar 2020.25. feb 2020.
Šta će biti sa Srbima zaraženim na kruzeru?

Šta će biti sa Srbima zaraženim na kruzeru?

Dvoje srpskih državljana koji su testirani pozitivno, bili su članovi posade na brodu "Diamond Princess" koji se od 5. februara nalazi u karantinu u japanskoj luci Jokohama.

"Ambasada Srbije u Japanu je u stalnom kontaktu sa njima, svi naši državljani na ovom brodu imaju brojeve telefona naše ambasade u Japanu, kao i broj mobilnog telefona koje mogu da pozovu 24 časa, a ukazano im je i to da ukoliko budu smešteni u bolnicu potrebno je da traže da kontaktiraju ambasadu", navodi se u saopštenju MSP.

Poslednja grupa putnika, koji su testirani pozitivno na virus, smeštena je u novootvorenu bolnicu oko 300 kilometara udaljenu od Tokija, u blizini Nagoje, gde postoji internet veza, tako da postoji mogućnost da i dvoje naših državljana bude smešteno u tu bolnicu, ukoliko bude bilo kapaciteta, dodaje Ministarstvo.

"Mislim da neće ići na to da rizikuju da te pacijente šalju dalje, da budu u kontaktu sa više ljudi, nego da će preuzeti da ih oni leče. O tome će oni morati da odluče. Kakvu god odluku budu doneli, mi smo spremni da je poštujemo", rekao je ministar Zlatibor Lončar i dodao da nema mesta panici.

Posle iskrcavanja svih putnika sa broda "Diamond Princess", koji je zbog novog koronavirusa bio stavljen u dvonedeljni karantin u luci Jokohama, kompanija "Princess Cruises" odobrila je 21. februara iskrcavanje i delu posade.

Deo od srpskih članova posade, koji su testirani negativno, već je napustio brod.

Izvor: Tanjug

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa