26. februar 2020.26. feb 2020.
foto: www.kolektiv.me

foto: www.kolektiv.me

Igre pod znakom pitanja

Godina 2020. je olimpijska, leto bi trebalo da donese najstariju i najmasovniju sportsku manifestaciju u carskoj prestonici, ali zbog korona virusa, Olimpijske igre u Japanu su dovedene u pitanje. Za sada promena nema, no niko u Međunarodnom olimpijskom komitetu ih ne isključuje, kao ni opciju otkazivanja manifestacije.

- Za sada 24. jul ostaje datum početka, a nadamo se da konačnu odluku možemo doneti u maju. Verujemo da će situacija u tom periodu biti pod kontrolom. Ipak, period od dva, tri meseca nije dovoljno dug za sve pripreme koje moraju da se obave. Ukoliko situacija ne bude napredovala, otkazivanje je vrlo verovatno - rekao je Dik Paund, jedan od čelnika Komiteta za "Asošijeted pres".

On je najavio stalne konsultacije sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, a sportiste pozvao da se pripremaju kao i do sada.

-Sportisti neka ostanu skoncentrisani na svoje discipline, mi brinemo o ostalim segmentima. Nije lako otkazati ili odložiti Igre, sve zemlje su uključene, imaju svoje planove. Istovremeno, organizacija je suviše složena da bi se tek tako preselile Igre u novi grad. Zavisi sve od situacije sa korona virusom. Ovo je novi rat sa kojim morate da se suočite - dodao je Paund.

Tokio je bio domaćin igara 1964. godine, a bio je odabran i za Igre 1940. no one su otkazane zbog rata Japana i Kine, odnosno Drugog svetskog rata.

Olimpijske igre su još otkazane 1916. godine, čiji domaćin je trebalo da bude Berlin, ali je Veliki rat sprečio smotru.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa