Info

26. februar 2020.26. feb 2020.
Zelenović za Euraktiv: Vlada Srbije simulira demokratiju

Zelenović za Euraktiv: Vlada Srbije simulira demokratiju

Gradonačelnik Šapca i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović naveo je da opozicija ne može da legitimiše autoritarni sistem u kojem Srbija konstantno zaostaje po svim demokratskim pokazateljima i udaljava se od članstva EU, ali da ostaje privržena bilo kojim smislenim pokušajima reforme koji mogu obezbediti slobodne i poštene izbore u budućnost.

U autorskom tekstu za briselski portal Euraktiv, Zelenović je ocenio da je ključna prepreka za slobodne i poštene izbore u Srbiji široko rasprostranjena represija režima Aleksandra Vučića nad biračima, odgovarajući time na Vučićevu nedavnu ocenu za isti poretal da je "poziv na bojkot udar na demokratiju".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najzad je izgovorio istinu kada je rekao da je demokratija u Srbiji napadnuta, naveo je Zelenović ali je dodao da je upravo Vučićev režim taj koji konstantno organizuje te napade.

Dok predsednik tvrdi da je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) zadržala moć kroz slobodne i poštene izbore, upravo pod njihovom vladavinom Srbija je naglo pala na rang listama važnih posmatrača demokratije, dodaje Zelenović u tekstu pod naslovom "Vlada Srbije simulira demokratiju".

Zelenović je podsetio da je prošle godine, Fridom haus promenio status Srbije od "slobodne" u "delimično slobodnu" zemlju, navodeći kao glavni uzrok način sprovođenja izbora, represiju u medijima i predsednikovu protivustavnu akumulaciju izvršne vlasti, dok je globalna alijansa organizacija civilnog društva CIVICUS utvrdila da je građanski prostor u Srbiji koji je ranije ocenjen kao "sužen" sada "blokiran".

Od 2014. Srbija je pala za 36 mesta po indeksu Slobode medije u svetu (Njorld Press Freedom) a u poslednja dva izveštaja Evropske komisije o Srbiji je navedeno da je nedostatak napretka u slobodi izražavanja predmet "ozbiljne zabrinutosti2, dodaje se u tekstu.

Zelenović je ukazao da Vlada Srbije često brani svoj demokratski status isticanjem ekonomskog rasta, ali da se demokratija ne meri ekonomskim napredovanjem već vladavinom prava, slobodom medija, i slobodom izražavanja građana – uključujući pravo da se glasa slobodno.

Sve ove stubove demokratije trenutno potkopava Vučićev režim u Srbiji, naglasio je Zelenović.

U tekstu se pored drugog ukazuje na "kontinuiranu represiju nad nezavisnim medijima uprkos usvajanju nove medijske strategije".

"Nakon dijaloga pod posredstvom EU, državni kablovski operateri su obustavili ugovore sa Junajted Media grupom, čime je isključen jedini kritički medij N1 u skoro 300.000 domaćinstava, oko 15 odsto tanovništva. Nakon što je N1 progovorio o ovim pritiscima, suočio se sa koordinisanim napadom Vlade – koji je predvodila premijerka – kao i sa tri velika sajber napada na svoj veb portal. Napad je osudio predstavnik OEBS-a za slobodu medija, dok je Evropska komisija izrazila žaljenje zbog otežanog pristupa raznovrsnim medijima. Ovo je samo još jedan primer neprestane represije nad slobodom medija u Srbiji", dodaje se.

Kao "još jedan ključni pokazatelj da Vlada nije iskreno posvećena reformama" Zelenović navodi "smanjenje izbornog cenzusa samo tri meseca pre izbora i to bez ikakve javne rasprave". "Dok Vlada ovo predstavlja kao korak ka demokratizaciji, jasno je da je glavni cilj da se omogući satelitskim opozicionim partijama lojalnim režimu da uđu u parlament", ocenio je Zelenpvić.

On je dodao da su poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik taj potez označili kao "opasnu taktiku" dok izborni zakonik Venecijanske komisije navodi da izborni zakoni ne bi trebalo da budu u godini pred izbore jer to može biti pokazatelj političke manipulacije.

Konačno, ova reforma se odnosi na izborni sistem, a ne na izborne uslove, što je glavna briga opozicije, dodaje se.

Zelenović je podsetio da su prošlog decembra članovi srpske opozicije "upozorili Evropski parlament na činjenicu da trenutno ne postoje uslovi za slobodne i poštene izbore u Srbiji zbog visokog nivoa zarobljenosti države i medija".

"Međutim, glavna prepreka slobodnim i poštenim izborima je široko rasprostranjena represija nad glasačima od strane Vučićevog režima", naglasio je i dodao da je "pod tim uslovima, većina opozicije u Srbijie proglasila bojkot predstojećih parlamentarnih izbora".

"Ne možemo da legitimišemo autoritarni sistem u kojem naša zemlja konstantno zaostaje po svim demokratskim pokazateljima i udaljava se od članstva EU. Uprkos svemu, ostajemo privrženi bilo kojim smislenim pokušajima reforme koji mogu obezbediti slobodne i poštene izbore u budućnosti", naveo je Zelenović u autorskom tekstu za briselski portal Euraktiv.
Agencija Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa