Info

27. februar 2020.27. feb 2020.
Od danas instant plaćanja u trgovinama putem IPS sistema NBS

Od danas instant plaćanja u trgovinama putem IPS sistema NBS

Narodna banka Srbije (NBS) od danas je omogućila novi način plaćanja na prodajnim mestima – platni instrument čijom se upotrebom na prodajnom mestu trgovca obeleženom oznakom "IPS" (Instant plaćanja Srbija), može izdati nalog za instant plaćanje roba i usluga, saopštila je NBS.

Ova plaćanja iniciraju se putem unapređene aplikacije za mobilno bankarstvo jednostavnim prikazivanjem ili skeniranjem NBS IPS QR koda odabirom opcije "IPS pokaži" ili "IPS skeniraj".

Instant plaćanja na prodajnim mestima su jedan od najznačajnijih delova IPS platnog sistema NBS koji je u primeni od oktobra 2018. godine, i to mesec dana pre početka rada sistema za instant plaćanja Evropske centralne banke, podsetila je centralna banka.
Prvi trgovac koji je omogućio instant plaćanje NBS IPS QR kodom na svojim prodajnim mestima je veliki trgovinski lanac Mercator S, sa više od 320 prodajnih objekata Roda, Idea i Merkator, i to u saradnji sa Poštanskom štedionicom Beograd.

Instant plaćanja putem metoda "IPS pokaži", gde korisnik pokazuje NBS IPS QR kod na ekranu svog mobilnog uređaja, obavljaće se na više od 1.300 naplatnih mesta u okviru prodajnih objekata Merkatora S.

"Trgovci i banke su kao najveću prednost ovog načina plaćanja prepoznali niske troškove procesiranja transakcija i trenutni prenos i raspoloživost novčanih sredstava na računu trgovca. To je prednost koju instant plaćanja imaju u odnosu na platne kartice", istakla je NBS.

Pored Poštanske štedionice, ostale banke koje su dobile odobrenje NBS i koje će u narednim danima među prvima ažurirati aplikacije mobilnog bankarstva za svoje korisnike su Komercijalna banka, AIK banka, Erste banka, Credit agricole Banka, Eurobanka NLB banka i Direktna banka.
Ažurirane aplikacije imaće nove funkcionalnosti za instant plaćanja na prodajnim mestima i njihove nove verzije biće postavljene na Google Play Store i App Store.

NBS je navela da je izrazito povoljnom tarifnom politikom stvorila uslove da troškovi prihvatanja instant plaćanja budu znatno niži za trgovce u odnosu na troškove prihvatanja platnih kartica.

"Time se motivišu i mali trgovci koji danas ne prihvataju platne kartice da na svojim prodajnim mestima omoguće upotrebu ovog inovativnog načina plaćanja. Iz tog razloga, banke će u narednom periodu nastaviti širenje lepeze svoje ponude uvođenjem i rešenja za prihvatanje instant plaćanja putem mobilnih aplikacija namenjenih malim trgovcima, koje će trgovci jednostavno instalirati na svojim uređajima (mobilnom telefonu ili tabletu) i tako omogućiti potrošačima plaćanje putem NBS IPS QR koda na prodajnom mestu. Drugim rečima, trgovcu će biti dovoljan samo mobilni telefon da bi od kupca primao instant plaćanja", objasnila je NBS.
Upotrebom funkcije "IPS skeniraj" potrošači će moći da plate račune na kojima je odštampan NBS IPS QR kod, jednostavno u dva-tri klika na mobilnom telefonu, bez prekucavanja podataka u nalog za plaćanje. Trenutno, NBS IPS QR kodove na svojim računima štampaju Elektroprivreda Srbije, Telekom Srbija, Telenor, JKP Informatika Novi Sad, JKP Gradska toplana Niš, a očekuje se da u narednom periodu ove kodove na računima štampaju i druga preduzeća koja izdaju veliki broj mesečnih računa.

Izvor Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa