Info

28. februar 2020.28. feb 2020.
Saopštenje načelnika Mačvanskog upravnog okruga Vladana Krasavca  povodom Svetskog dana civilne zaštite

Saopštenje načelnika Mačvanskog upravnog okruga Vladana Krasavca povodom Svetskog dana civilne zaštite

Povodom Svetskog dana civilne zaštite 1.marta svim pripadnicima specijalizovanih jedinica civilne zaštite na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga i svim jedinicama u Republici Srbiji upućujem srdačne čestitke.Izražavam veliko zadovoljstvo spremnošću pripadnika jedinica civilne zaštite da reaguju u slučaju pojave vanrednih situacija.Njihova organizovanost svake godine dobija na kvalitetu, kako u kadrovima koji se regrutuju, tako i u tehničkoj opremljenosti jedinica.

Obeležavanje 1. marta, Svetskog dana civilne zaštite, ustanovljeno je 1990. godine odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite (ICDO) sa ciljem da se skrene pažnja široj javnosti na vitalni značaj civilne zaštite i razvijanja svesti o značaju pripremljenosti za preventivne i samozaštitne mere i postupke u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i drugih nesreća i opasnosti.

Prema međunarodnim standardima, civilna zaštita predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu. Ona predstavlja celovit sistem i najširi oblik organizovanja, pripremanja i učešća stanovništva u humanitarnim aktivnostima i zadacima zaštite i spasavanja.

Civilna zaštita u Republici Srbiji, posle više od dve decenije ponovo dobija na značaju i intenzivno se radi na njenom jačanju. Usled čestih pojava vanrednih situacija, država prepoznaje značaj i ulogu civilne zaštite za uspostavljanje pravovremenog i efikasanog odgovora na sve izazove i opasnosti.

U Sektoru za vanredne situacije civilnoj zaštiti se poklanja velika pažnja. Sektor je nosilac izrade Nacionalne procene ugroženosti i Nacionalnog plana zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama u okviru kojeg se planiraju, organizuju i realizuju sve mere i zadaci civilne zaštite kao što su: evakuacija, sklanjanje, zbrinjavanje, prva pomoć i medicinska pomoć, RHB zaštita, zaštita od požara, spasavanje od poplava, na vodi i pod vodom, asanacija i poslovi uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava. U toku je formiranje specijalizovanih jedinica civilne zaštite, koje će biti dobro opremljene i obučene za najsloženije poslove zaštite i spasavanja.

Civilna zaštita se organizuje i planira i na nivou jedinica lokalne samouprave, organa državne uprave i privrednih društava. U toku je proces formiranja jedinica civilne zaštite opšte namene i poverenika civilne zaštite po naseljenim mestima u svim gradovima i opštinama.

Nesreće i katastrofe se mogu dogoditi svuda i u svakom momentu. Iskustvo proteklih godina pokazuje da se broj katastrofa širom sveta povećava i da je broj ljudskih žrtava sve veći kao i materijalna šteta izazvana njima. Pred civilnom zaštitom kao i pred celokupnim sistemom zaštite i spasavanja u Republici Srbiji, stoje novi izazovi, rizici i pretnje koje donose vanredne situacije, a kojima ona adekvatno treba da odgovori u budućnosti. To zahteva reformu postojećih i formiranje novih operativnijih struktura civilne zaštite.

U Šapcu,28.februara 2020.godine.
KABINET NAČELNIKA
MAČVANSKOG UPRAVNOG OKRUGA

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa