8. april 2020.8. apr 2020.
Dan odlaska Pabla

Dan odlaska Pabla

Dogodilo se to pre tačno 47 godina. Godine 1973. aprila osmog preminuo je Pablo Pikaso. Poznavaoci umetnosti tvrde da nije bio ni najbolji u Španiji svog vremena, kod savremenika je nailazio i na omalovažavanje, ali je ostao sinonim slikarstva i prva asocijacija na ovaj oblik umetnosti do današnjih dana.

Rođen je 1881. u Malagi, ali stvaralaštvo značajnije i poznatije ostvaruje preseljenjem u Madrid. Slikao je kroz različite svoje periode, a smatra se utemeljivačkem kubizma i značajnim umetnukom u doprinosu kolažu i nadrealizmu.

Vremenom su mu slike bivale sve apstraktnije. Najpoznatija dela su mu „Žene izAvinjona“ i čuvena „Gernika“, u periodu Španskog građanskog rata, u čest devastiranog grada u Baskiji.

Sajt B92 ističe i još neke događaje koji su obeležili istoriju, a dogodili su se 8. aprila.

1913 - U Pekingu je počeo da zaseda prvi kineski parlament.

1919 - Rođen je rodezijski političar Jan Smit (Ian Smith), jedan od osnivača Rodezijskog fronta (1962). Kao premijer (od 1964) sprovodio je rasnu diskriminaciju nad većinskim domorodačkim stanovništvom, a 1965. proglasio je nezavisnost Rodezije od Velike Britanije.

1939 - Italijanske trupe koje su se prethodnog dana iskrcale na obale Albanije, zauzele su Tiranu. Albanski kralj Zogu pobegao je u Grčku.

1944 - Jedinice sovjetske Crvene armije u Drugom svetskom ratu izbile su na granicu Čehoslovačke i Rumunije.

1946 - U Ženevi je održano poslednje zasedanje Lige naroda, čime je formalno ukinuta ta međunarodna organizacija i zamenjena novom - Ujedinjenim nacijama.

1950 - U Londonu je umro Vaslav Nižinski, ruski baletski igrač. Izuzetan plesač i koreograf, koji je išao ispred svog vremena, bio je predmet divljenja slikara, vajara, fotografa, pisaca i pesnika. Rođen je u Kijevu 1889. godine, a balet je učio u Carskoj Školi u Sankt Peterburgu.

1953 - Britanske vlasti optužile su Džomoa Kenijatu (Kenyatta) da je umešan u aktivnosti tajne organizacije "Mau Mau" i osudile ga na sedam godina zatvora. Po formiranju države Kenije 1963, Kenijata je bio premijer i ministar inostranih poslova, a njen predsednik od 1964. godine.

1971 - U Londonu je održan Prvi svetski kongres Roma, na kojem je potvrđen taj naziv tog naroda. Odlukom UN je 8. april proglašen za Svetski dan Roma.

1973 - Umro je jedan od najvećih umetnika 20. veka, španski slikar i vajar i jedan od najznačajnijih predstavnika kubizma, Pablo Pikaso (Picasso). Zajedno s Žoržom Brakom (Georges Braque) napravio je prekretnicu u evropskom slikarstvu, ostvarujući novu koncepciju oblika i prostora. Od mnogobrojnih dela iz njegove zaostavštine, najpoznatija su "Gospođice iz Avinjona" i "Gernika".

1981 - U Njujorku je umro američki general Omar Nelson Bredli (Bradley), komandant američkih snaga pri iskrcavanju u Normandiji 1944, predsednik komiteta NATO 1949.

1984 - Umro je ruski fizičar Pjotr Kapica, jedan od najznačajnijih fizičara 20. veka. Dobitnik je Nobelove nagrade za fiziku 1978. godine.

1990 - Nepalski kralj Birendra je ukinuo zabranu rada političkih partija, koja je bila na snazi 30 godina.

1992 - Nakon genetskog testa otiska prstiju, nemački i izraelski izvori saopštili su da je izvesno da je ratni zločinac iz drugog svetskog rata Jozef Mengele (Josef) umro u Brazilu 1979. godine.

1992 - Palestinski lider Jaser Arafat (Yasser) nađen je živ u Libijskoj pustinji 12 sati posle avionske nesreće u kojoj su poginula trojica njegovih saputnika.

1993 - Makedonija je primljena u UN.

1996 - SR Jugoslavija i Makedonija potpisale su sporazum o normalizaciji odnosa.

2003 - Od projektila koji je američki tenk, tokom rata u Iraku, ispalio na hotel "Palestina" u Bagdadu, gde su bili strani novinari, poginuli su kamerman Rojtersa Taras Procuk (Protsyuk) i novinar španske televizije TVE 5 Joze Kouzo (Jose Couso).

2004 - Sud u Osijeku (Hrvatska) osudio je Nikolu Ivankovića na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Paulin Dvoru 1991. godine.

2010 - Menadžer "Sex Pistolsa" i jedan od tvoraca pank-pokreta, Britanac Malkolm Meklaren, umro je u 64 godini. Do kraja života je bio buntovnik koji je preobrazio muzičku scenu i britansko društvo.

2013 - Umrla je bivša premijerka Velike Britanije Margaret Tačer, nazvana "Čelična lejdi". Predsednica Vlade Velike Britanije bila je 11 godina, od 1979. do 1990. Bila je prva žena na čelu Konzervativne stranke i prva žena na čelu Vlade Velike Britanije.

2016 - Umro je Nebojša Popov, sociolog, antiratni aktivista Srbije i Jugoslavije, predsednik Republikanskog kluba i član Glavnog odbora Građanskog saveza Srbije, glavni urednik lista "Republika".

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa