9. april 2020.9. apr 2020.
Kon: Nemamo dovoljno kadra za veći broj testiranih

Kon: Nemamo dovoljno kadra za veći broj testiranih

U poslednja 24 sata testirano je 1.586 osoba, ali je i dalje ta brojka ispod onoga što je najavljivano pre desetak dana kada se spominjalo masovno testiranje od preko 4.500 ljudi dnevno. O postojećim problemima govorio je dr Predrag Kon.

- Polako povećavamo brojke, ali nemamo toliko kadra da bismo to radili u još većoj meri. Drugo pitanje je i vrlo ozbiljno, a to je zašto nemamo tog kadra. Ova situacija jeste vanredna, i to se jasno vidi svuda. Nama nedostaje laboratorijski kadar koji je potreban i za unos podataka, složena je dokumentacija, treba upisivati dijagnoze...- rekao je Kon.
Kako je rekao "u okviru ove pripreme urađeno je sve što je moglo da se uradi u borbi protiv korona virusa".

- Prošireni su kapaciteti u vanrednom stanju, i očito smo otkrili neke stvari koje nismo znali. Ako neko saopštava da može tri puta više da uradi, a onda se konstatuje da to ipak ne može, šta ćete onda osim da idete dalje - dodao je Kon.
Dr Kisić Tepavčević je pokušala malo da "ublaži" stvari.

- Sve osobe koje su imale indikacije su testirane, jedino što zbog nedostatka kapaciteta nekada imamo zastoje u analizi onako brzo kako bismo hteli. Završena je izgradnja Kovid laboratorije uz pomoć Kine, za vikend bi trebalo da dođe mašina koja će moći 2.000 testova dnevno da uradi. Nadamo se da će od sledeće nedelje početi sa radom. Kada budemo imali veće kapacitete, minimalno će biti čekanje rezultata - rekla je dr Kisić Tepavčević.

Izvor: Blic

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa