22. maj 2020.22. maj 2020.
Novi rok 30. jun

Novi rok 30. jun

Onaj ko je iskoristio ponudu da ne plaća struju i komunalije tokom vanrednog stanja, neka se pripremi za 30. jun. Tada ističe rok za izmirenje obaveza prema EPS. Tokom trajanja vanrednog stanja važili su različiti programi odlaganja naplate obaveza, pa su tako starijima od 65 godina omogućene različite povlastice kada je reč o roku za izmirenje računa za struju i komunalije. Sada kada je vanredno stanje ukinuto, računi stižu na naplatu.

Kako je za portal Nova danas potvrđeno u Elektroprivredi Srbije (EPS), i dalje važi ponuda da će svi građani Srbije imati mogućnost da račune za struju za mart, april i maj plate sa pet odsto popusta i bez obračunavanja kamate, ako uplatu izvrše najkasnije do 30. juna. Pravo na popust, kako nam je takođe rečeno, ostvariće samo oni koji, osim za potrošnju struje tokom vanrednog stanja, nemaju drugih dugovanja prema EPS.

Nova je od EPS-a tražila potvrdu uslova pod kojim mogu da se izmire računi napravljeni tokom vanrednog stanja zato što se krajem marta desilo da na portalu objave, pa povuku program olakšica za plaćanje računa. Da je važno pratiti do koga datuma treba izmiriti račune za struju govore i pravila EPS-a za obustavu isporuke električne energije i isključenje korisnika sa mreže.

EPS može da obustavi isporuku električne energije zbog neizvršenih obaveza krajnjeg kupca, odnosno zbog postojanja dospelih i neizmirenih dugovanja za utrošenu električnu energiju, i to prema Ugovoru o garantovanom snabdevanju. Kako stoji na portalu EPS-a, obustava podrazumeva fizički prekid napajanja mernog mesta krajnjeg kupca.

Pre obustave, EPS pisanim putem upozorava krajnjeg kupca da izmiri dugovanja u zakonom određenom roku od 30 dana za domaćinstva, a u suprotnom šalje zahtev za obustavu isporuke električne energije EPS Distribuciji. Za razliku od obustave, koju EPS smatra privremenom, isključenje je trajna mera koja podrazumeva da neplatiša gubi status kranjeg kupca.
Portal Nova S

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa