Berza

 • alfa 24.010 ▲ 0,01%
 • cero 1.901 ⚫ 0,00%
 • dinnpb 6.000 ▲ 0,02%
 • jesv 6.502 ▼ -4,38%
 • kmbn 2.150 ▼ -1,15%
 • kmbnpb 678 ▼ -15,14%
 • mtlc 1.900 ⚫ 0,00%
 • niis 561 ▼ -1,92%
 • rudo 155 ▼ -0,64%
 • tgas 12.900 ⚫ 0,00%
 • tlvc 2.500 ⚫ 0,00%
 • utsi 1.400 ⚫ 0,00%
(22. maj 2020.)
Podrška mladim poljoprivrednicima, udruživanju i organskoj proizvodnji

Novi tim za poljoprivredu od koje može da se živi

Novi tim za poljoprivredu od koje može da se živi
Jelena Milošević, kandidatkinja Novog tima za gradonačelnicu Šapca i Nataša Radovanović, koordinatorka Novog tima za poljoprivredu i ruralni razvoj posetile su poljoprivredno gazdinstvo Zorana Ninkovića iz Bogosavca. Ninković sa porodicom gaji jagode na 2 hektara i ima zasad maline na oko 30 ari. Predstavnice Novog tima za Šabac sa domaćinima su razgovarale o aktuelnim problemima u poljoprivredi i merama podrške koje se planiraju.- Veoma sam srećna što na ovom mestu vidimo tri generacije koje zajedno žive i složno rade na imanju. Vredan rad se vidi po tome kako ovi zasadi izgledaju. Porodica Ninković svojim radom predstavlja vrednosti za koje se zalaže i Novi tim za Šabac kroz svoj program za poljoprivredu i ruralni razvoj. Mi ćemo ponuditi podsticajne mere, kojima ćemo afirmisati mlade poljoprivrednike kako bi osigurali njihov opstanak na selu. Pružićemo podršku kroz pomoć prilikom apliciranja za evropske projekte, kao i kroz podsticajne mere za razvoj udruživanja poljoprivrednika, poručila je Jelena Milošević - kandidatkinja za gradonačelnicu Novog tima za Šabac.

Na gazdinstvu Ninkovića rade tri generacije, a osim proizvodnje jagoda i malina bave se i stočarstvom za svoje potrebe. Domaćin Zoran je grad zamenio selom. Kaže, da mu ono pruža dosta mogućnosti za ostvarenje životnih ciljeva.

- Jagodu proizvodim poslednjih pet godina. Po profesiji sam inače veterinar, ali našao sam mogućnost u selu i poljoprivredi, gde zajedno sa svojom porodicom uzgajam jagode i obezbeđujem deci egzistenciju i srećno detinjstvo.
Rad na selu je težak posao i zahteva mnogo odricanja, ali uz dogovor i dobru organizaciju mnogo je lakše.
- Na selu može da se opstane samo ako iza sebe imate podršku porodice i lokalne samouprave. Novi tim za Šabac sam izabrao iz razloga što su to ljudi koji znaju da poštuju i cene prave vrednosti. Mislim da sam dokazao današnjom posetom buduće gradonačelnice da je to pravi izbor – kaže Ninković.

Novi tim za Šabac osim podrške mladim poljoprivrednim proizvođačima, predlaže i druge brojne mere, mežđu kojima su podsticaj udruživanju poljoprivrednika, subvencionisanje kamata na poljoprivredne kredite, investicije u izgradnju ili opremanje objekata, subvencionisanje kupovine kvalitetne umatičene stoke i košnica sa rojevima pčela, regresiranje veštačkog osemenjavanja i podsticaje za bušenje dubinskih bunara kao i pomoć pri kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji.

Najnoviji broj

2. jul 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa