28. maj 2020.28. maj 2020.
Portal Nova S

Portal Nova S

Lokal pres: Reagovati na “hajke” funkcionera u Šapcu

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih nezavisnih medija - Lokal pres uputilo je danas pismo Savetu za štampu u kojem su zatražili da Savet reaguje povodom "hajke" koju pojedini direktori javnih službi u Šapcu i stranački funkcioneri vode protiv redakcije lokalnih medija "Podrinske" i televizije Šabac.

U pismu se navodi da Lokal pres ne osporava integrtet odluke Komisije za žalbe Saveta za štampu u predmetu žalbe na pisanje Podrinskih novina, već da je potrebno ukazati na političku zloupotrebu odluke koju je Komisija donela.

Kako se navodi, lokalni funkcioneri koriste odluku Komisije kao “krunski dokaz” da novinari novina “Podrinske” i televizije Šabac ne poštuju Kodeks novinara, te da nisu novinari i da ih ubuće neće pozivati na konferencije za novinare ustanova kojima rukovode, niti odgovarati na njihova pitanja i davati im izjave.

“Smatramo da Savet, kao i njegovi osnivači, treba da obaveste javnost u Šapcu, a i Srbiji, da samoregulatorno telo ne donosi odluke koje se mogu upotrebljavati za vođenje političkih kampanja ili etiketiranje novinara i redakcija, već donosi odluke o tome da li je kršen Kodeks u pojedinačnim slučajevima prema podnetim žalbama”, ističe se u saopštenju.

Lokal pres je ocenio da je politička kampanja protiv dva lokalna medija primer nedozvoljenog pritiska na slobodu medija sa neskrivenom namerom da se tim medijima onemogući rad i uskrate informacije i sa nesakrivenom pretnjom da će biti ugašeni kada stranka, kojoj direktori tih službi pripadaju, dođe na vlast.
Izvor: Portal Nova S

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa