Info

6. jun 2020.6. jun 2020.
Jedinstveni birački spisak zaključen u ponoć

Jedinstveni birački spisak zaključen u ponoć

U ponoć je zaključen jedinstveni birački spisak, a Republička izborna komisija danas će objaviti broj birača u "Službenom glasniku".

"Doneli smo rešenje o zaključenju koje je dostavljeno svim nadležnim izbornim komisijama - Republičkoj, pokrajinskim i opštinskim i gradskim", rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić za RTS.

Pojasnio je da će, ako do 17. juna dođe do nekih promena, uvidom u birački spisak koji svaki građanin može da ostvari bilo u opštinskoj upravi ili na sajtu, sve te promene će ažurirati ministarstvo.

"Što se tiče onih koji steknu pravo glasa do 21. juna, oni će po automatizmu biti upisani u jedinstveni birački spisak i to u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova", istakao je Ružić.


Što se tiče birača u dijaspori, oni su mogli da se u diplomatsko-konzularnim predstavništvima po mestu boravišta opredele da li žele da glasaju 21. juna, tako da su i oni inkorporirani u jedinstveni birački spisak.

Ružić je rekao da 19. juna Republička izborna komisija praktično objavljuje konačan broj upisanih birača u jedinstveni birački spisak i objasnio šta znači uvid u izvod iz biračkog spiska nakon glasanja. Rekao da je to delić mozaika koji se odnosio na razgovore koje su vodeni u saradnji sa OEBS-om.

"To je neko fino podešavanje samog izbornog postupka. Nešto što je i opozicija tražila. To je politički teren", naveo je Ružić.

Upitan koliko je prethodnih nedelja bilo intervencija u birački spisak, u smislu brisanja i dopuna, Ružić navodi da su sve promene u nadležnosti RIK-a, ali i da Ministarstvo vodi evidenciju.

"Ne vidim nikakvu inflaciju promena u jedinstvenom biračkom spisku. To će se videti po objavljivanju ukupnog broja i konačnog broja od strane RIK-a", istakao je ministar.

Izvor: RTV

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa