Info

6. jun 2020.6. jun 2020.
SZO: Maske ponovo "u igri"?

SZO: Maske ponovo "u igri"?

Svetska zdravstvena organizacija sada savetuje da se maske nose jer mogu da spreče širenje virusa.

Iz ove međunarodne organizacije poručuju da nove informacije ukazuju na to da maske mogu da budu "brana protiv potencijalno zaraznih kapljica".

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije prethodno su imali drugačiji stav - da nema dovoljno dokaza da bi zdravi ljudi trebalo da nose maske.

Epidemiološkinja SZO Marija Van Kerkove za Rojters kaže da se preporuka odnosi na "tekstilne maske - odnosno nemedicinske maske".

Iz SZO su od početka pandemije savetovali da medicinske maske treba da nose oni koji su bolesni, kao i oni koji brinu o njima.

Iz ove međunarodne organizacije kažu da su nova uputstva rezultat istraživanja sprovedenih prethodnih nedelja.

Ovo je veliki zaokret u savetima Svetske zdravstvene organizacije po pitanju nošenja maski. Mesecima su stručnjaci iz ove organizacije isticali da bi maske mogle da pruže lažni osećaj zaštićenosti i da bi medicinski radnici mogli da ostanu bez neophodne opreme ukoliko se maske previše koriste.

Informacije u vezi korona virusom i zašitnim merama prilično su kontradiktorne i zbunjujuće. Najpre treba ostati normalan. Šapčani, kojima je humor uvek dobra odbrana, u ovakvim situacijama čivijaški kažu: Ko preživi, pričaće."

Foto: Pixabay/OrnaW

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa