Info

2. jul 2020.2. jul 2020.
RTV

RTV

Kako izabrati srednju školu

Male maturante nakon stresa od polaganja testova sada očekuje i pravljenje konačne liste želja škola u koje bi da se upišu. Pri donošenju te odluke sigurno će im pomoći i roditelji, a stručnjaci ih savetuju da ne treba da se plaše promena koje su pred njima, kao i da koju god školu da odaberu, moraju da budu spremni na usvajanje novih znanja i veština u hodu i neprestano učenje i kada izađu iz obrazovnog sistema.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija savetuje buduće srednjoškolce da izbegavaju uskospecijalizovane smerove.

“U 21. veku tempo život i tempo napredovanja nauke diktiraju brze promene i oni koji ne mogu brzo da se prilagode novim načinima i uslovima rada otpadaju na tržištu rada. Zato uvek savetujem da gledaju one profile koji im daju šire obrazovanje i omogućavaju im da se kasnije, ukoliko je to potrebno, lakše prekvalifikuju i da mogu lakše da menjaju poslove” objašnjava Markov za Nova.rs.

Često se dešava da se budući mali maturanti pri izboru srednje škole rukovode i onim zanimanjima koja su trenutno popularna i u tom momentu prespektivna i dobro plaćena.

Markov nema sumnje da će i ove godine biti tako i da će se među prvima popuniti medicinske škole, farmaceutska, elektrotehnička škola “Nikola Tesla”, kao i specijalizovani IT smerovi.

Psiholog Vesna Čekić ističe da su tokom upisa u srednju školu pod pritiskom i deca i roditelji.
Nova. rs

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa