Info

3. jul 2020.3. jul 2020.
Od sutra vanredna situacija u Šapcu?

Od sutra vanredna situacija u Šapcu?

Štab za vanredne situacije grada Šapca donao je na današnjoj sednici odluku kojom predlažu gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću da proglasi stanje Vanredne situacije u našem gradu.

Prema rečima gradonačelnika, Štab je ovakvu odluku doneo posle dramatičnog pogoršanja situacije u proteklih pet dana sa brojem zaraženih od koronavirusa.

- Proteklih dana se sa simptomima Kovida 19 javilo oko hiljadu građana Šapca, a imali smo na raspolaganju svega stotinjak testova. Činjenica je da ova situacija mora pod hitno i da se zaustavi. Da bi se to desilo potrebno je doneti neke vanredne mere, a da bi se oni donele, neophodno je uvesti vanrednu situaciju u gradu – rekao je Zelenović.

Prema njegovim rečima radi se o važnoj odluci i za njeno donošenje želi da čuje mišljenje Skupštine grada.

- Potrebno je, takođe, da Skupština grada dozvoli dodatna sredstva da bismo mogli da uđemo spremni finansijski u borbu protiv koronavirusa. Imaću konsultacije sa predsednikom Skupštine grada, a za organizovanje sednice potrebno je 24 sata. Očekujem da sa predsednikom Skupštine grada vrlo brzo utvrdimo termin održavanja sednice Skupštine grada – rekao je Zelenović.

Mere koje će grad Šabac primenjivati u borbi protiv širenja koronavirusa se ne razlikuju od mera koje se primenjuju u ostalim gradovima u kojima je došlo do širenja epidemije i proglašenje vanredne situacije.

- Situacija je dramatična i mi smo toga svesni. Postupaćemo prema merama kriznog štaba Vlade Srbije. Nećemo da dozvolimo da se ovde desi novopazarski scenario. Mere podrazumevaju ograničenje rada objekata, zabrana skupova na otvorenom i u zatvorenom, redukcija rada svih objekata, obavezno nošenje maski, što je više moguća smanjena interakcija, i pojačana kontrola i kažnjavanje – dodao je gradonačelnik.

Današnjoj sednici Štaba za vanrednu situaciju nisu prisustvovali predstavnici Zavoda za javno zdravlje grada Šapca.

- Smatram takvo ponašanje neobjašnjivim i neprihvatljivim. Nije Zavod ničija privatna prćija, niti ja Štab za vanredne sutuacije doborovljno pevačko društvo. Ovde se donose ozbiljne i važne odluke kao što smo to radili u svim prethodnim godinama. Upravo je Zavod 26. juna i zatražio da se uvedu mere. Ovo je naš grad, i naše su sve ustanove, na kraju krajeva govorimo o životima građana i o njihovoj bezbednosti. Obavestiću o ovome Krizni štab Vlade Srbije i nadležno Ministarstvo – zaključio je Zelenović.

Dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja, izjavila je da je u Kovid ambulanti u Šapcu juče pregledano 162 pacijenta sa simptomima koronavirusa, što je najveći broj od početka epidemije.

- Epidemiološka situacija se pogoršava iz dana u dan. Juče je urađeno i 70 testova čije rezultate očekujemo u naredna dva dana. Kovid ambulanti u Šapcu je za danas obezbeđeno 80 testova – rekla je direktorka Doma zdravlja.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa