4. jul 2020.4. jul 2020.
Gradska uprava Šapca: Apsolutne neistine šabačkog povereništva SNS

Gradska uprava Šapca: Apsolutne neistine šabačkog povereništva SNS

Povodom jučerašnje konferencije za medije povereništva Srpske napredne stranke u Šapcu na kojoj je kandidat za gradonačelnika SNS dr Aleksandar Pajić, između ostalog naveo da je u toku uništavanje dokaza vezanih za poslovanje Gradske uprave u proteklih šest godina, a i ranije, sve u cilju da po promeni vlasti, ne bi, na osnovu tih dokaza, otpočelo procesuiranje odgovornih, predstavnici Gradske uprave Šapca organizovali su konferenciju za medije gde su optužbe odbacili kao apsolutno neistinite i zlonamerne.

-Iz dana u dan raste količina neistina koju iznosi SNS na svojim konferencijama i smatramo da je to prevršilo svaku meru i moramo da reagujemo zbog javnosti. Gradska uprava i grad Šabac su predmet kontrole svih mogućih inspekcije, ne samo poslednjih šest, već poslednjih osam godina, kako resornog Ministartstva za lokalnu samoupravu, tako i drugih ministarstava, ali i Državne revizorske institucije. Predmet kontrole nisu bili, naglašavam, pojedini segmenti rada, nego celokupno poslovanje Gradske uprave kontrolisano svake godine, od prvog do poslednjeg papira za šta postoje validni izveštaji i u svim tim izveštajima stoji da su Grad i aktualna Gradska uprava radili u skladu sa važećim zakonima. Pokušao sam, ali nisam uspeo da prebrojim sve kontrole koje smo imali od Inspekcije rada, Ministarstva rada, upravnog inspektora, Ministarstva lokalne samouprave. Kontrole su bile svaki mesec, uz kontrolu DRI koja kontroliše na godišnjem nivou celokupan rad i svi izveštaji su javno dostupni i u svima stoji da radimo u skladu sa zakonima. Ostavljam mogućnost da gospodin Pajić ne zna tu činjenicu, ali u 21. veku se ne posluje samo papirima, već postoji i elektronska uprava, a grad Šabac već godinama radi preko elektronske pisarnice. Svaki dokument ima elektronski zapis sačuvan na serveru. Šabac je jedan od vodećih gradova u funckionisanju E poslovanja i mi smo primer dobre prakse - rekao je načelnik GU Milan Vasić i dodao da je dao odobrenje predstavnicima SNS da 24 sata borave u Gradskoj upravi još od izborne noći.

-Od izborne noći predstavnici SNS provode 24 sata u zgradi Gradske uprave i oni čuvaju zaključane kancelarije i zato izjave kakve daje dr Pajić nisu samo neistine, već su skandalozne, jer ne postoji mogućnost da se tako nešto desi. Naravno, u Gradskoj upravi je moderan sistem video nadzora i portiri i predstavnici SNS.

Vasić je odbacio optužbe da u Gradskoj izbornoj komisiji neko sprovodi zakulisne radnje napomenuvši da je pravna procedura takva da Upravi sud treba da odluči po žalbama, a da je taj isti Upravni sud odlučio da se izbori ponove na 27 izbornih mesta, pa se pita da li onda Upravni sud sprovodi zakulisne radnje. Osvrnuo se i na izlaganje Bojane Čurović, članice GIK ispred SNS, na istoj konferenciji za medije.

-Nemam pravo da komntarišem rad Gradske izborne komisije, ali smatram da je degutantno da pod logoom SNS gospođa Čurović govori o nezavisnosti i na drugoj strani pritiscima. To je gospođa protiv koje se vidi krivični postupak, jer je pokušala, na nezakonit način da uključi među dokumente pri prijavi izborne liste SNS i dokument koji tu nije postojao. Za to postoje svedoci, urađen je zapisnik i pozivam tužilaštvo da objasni javnosti šta se dešava sa tim postupkom - dodao je Vasić, podsetivši pri tome da je podneto 30 krivičnih prijava protiv predsednika biračkih odbora i zamenika predsednika za različito činjenje i nečinjenje nezakonito tokom izbornog procesa i to sa konkretnim imenima i dokazima

O elektronskom poslovanju i participaciji GU pri unapređenju u ovoj oblasti u celoj Srbiji, govorila je pomoćnica gradonačelnika Jelena Topalović. Grad Šabac učestvuje u radu više radnih tela formiranih na nivou države gde daje doprinos unapređenju elektronskog psolovanja, naglasila je Topalović.

-U izradi zakonskih i podzakonsih aktova posebno vezanih za unapređenje elektronskog poslovanja u velikoj meri učestvuje NALED čiji smo mi član i to kao prvava lokalna samouprava u Srbiji. Članovi smo Saveta za elektronsku upravu pri NALED-u, čiji sam ja potpredsednik kao predstavnik lokalnih samouprava u Srbiji. Aktivno sa NALED učestvujemo u pripremi pravnih akata na nivou države i naše sugestije i preporuke su uvek dobrodošle. Jedan od poslednjeusvojenih zakona, Zakon o arhivskoj građi, posebno važan svima koji se zalažu za digitalizaciju uprave, odnosni uvođenje elektronske uprave kao deo akcionog plana Vlade Srbije od 2020. do 2022. godine. Mi smo članovi Radne grupe Vlade "Partnerstvo za otvorenu upravu", učestvujemo u radu "Radne grupe za otvaranje podataka", takođe formirana od Vlade. Mi smo među prvima u Srbiji doneli Lokalni akcioni plan za otvorenu upravu". KOd nas funkcioniše Sistem FUK, Sistem finansijskog upravljanja i kontrole na koji nadovezujemo Sistem za upravljanje dokumentima, upravo vezan za sve pomenuto i naš finalni cilj da se ostvari mogućnost i elektornskog dostavljanja i mogućnost elektornskog arhiviranja - predstavila je Jelena Topalović.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa