1. avgust 2020.1. avg 2020.
Najbogatiji Rusi već primili vakcinu protiv korone

Najbogatiji Rusi već primili vakcinu protiv korone

Nekoliko stotina vrhunskih ruskih menadžera i vodećih državnih službenika još se od aprila vakcinišu eksperimentalnom vakcinom protiv koronavirusa. Politička elita Kremlja pre vremena je dobila mogućnost zaštite od opake zaraze.

Prema tekstu u Blumbergu, to što su sprovedena eksperimentalna vakcinisanja nije ništa protivzakonito, ali to se držalo u tajnosti kako ne bi “došlo do gužve” i preteranog interesovanja, iako se Blumberg pita kakav je bio kriterijum odabira.

Najugroženija zemlja

Rusija je jedna od najugroženijih zemlja, broj zaraženih kovidom-19 već je prešao 839 hiljada, a prvi put nakon aprila u Rusiji je ovih dana zabeležen konačni pad dnevno obolelih ispod šest hiljada.

Međutim, vest da su odabrani iz kremaljskog kruga dobili vakcinu, kako piše Blumberg, u Moskvi je podigla veliku prašinu, a na upit američkog izdanja da li je vakcinisan i sam predsednik Vladimir Putin ili neko iz njegovog najbližeg političko-poslovnog kruga i administracije, iz Kremlja nisu odgovorili. Putinov portparol Dmitrij Peskov, koji je inače preboleo koronu sa svojom suprugom, odlučio je da prećuti odgovor na ovo pitanje.

Podsetimo da su nedavno protiv Rusije iznesene prilično ozbiljne optužbe da je pokušala da hakuje istraživačke centre na Zapadu kako bi došla do spoznaja o tome dokle su stigla istraživanja vakcine protiv kovida-19 u najpoznatijim istraživačkim institutima. Rusija sve demantuje.

“Neutemeljene optužbe”

Jednako tako ruski mediji navode da su “optužbe” Blumberga neutemeljene premda se pozivaju na nekoliko anonimnih sagovornika, top-menadžera vodećih ruskih kompanija poput Rusala i Fosarga, koji su priznali da su dobili vakcinu. Jedan od tih sagovornika je rekao da nije imao nuspojave, a neki su priznali da su prvih dana imali temperaturu i bolove u mišićima. Blumberg navodi da im iz obe kompanije nisu odgovorili na upit o vakcinisanju njihovih vodećih ljudi.

Inače, direktor Nacionalnog istraživačkog centra “Gamalej” Aleksandar Guincburg ruskoj agenciji Interfax je rekao da “ne zna ništa o tome” te da je to malo verovatno, a šef Instituta farmacije Sečenskog Univerziteta, gde se takođe sprovode istraživanja vakcine, inače vodeći čovek RFPI-ja Kiril Dmitrijev, kaže da je njegova porodica primila eksperimentalnu vakcinu, da se istraživanje odvija povoljno te da 3. avgusta završava druga faza i da će nakon toga početi uobičajena treća, završna faza, koja će, osim Rusije, obuhvatiti, kako se čini, i područje Bliskog istoka.

Zamenik ministra zdravlja Rusije Aleksej Kunjecov izjavio je povodom toga za agenciju TASS da istraživanja još nisu gotova i naglasio da primena vakcine u eksperimentalnoj fazi nije moguća izvan okvira kliničkog ispitivanja.

Istovremeno, ruski mediji navode da je ovih dana iz bolnice Burdenko, gde vojska sprovodi ispitivanja vakcine, otpuštena poslednja grupa od 20 dobrovoljaca koji su se podvrgnuli vakcinisanju.

Prema ruskim izvorima, kada se jednom pronađe efikasna vakcina za koronavirus, moraće se vakcinisati najmanje 40 do 50 miliona Rusa.

Faza testiranja

Neki zapadni izvori smatraju da se u Rusiji “brza” s istraživanjima vakcine i da se testiranja sprovode “sumnjivom metodom” samo kako bi se ostvarili ambiciozni planovi predsednika Vladimira Putina da “Rusija bude prva”.

Ruski istraživački instituti rade punom parom, a još su u julu izneli ohrabrujuće podatke prema kojima bi u drugoj polovini jeseni mogla biti napravljena efikasna vakcina koja bi se do kraja godine već mogla koristiti na ljudima. Trenutno su u fazi testiranja na primatima i dobrovoljcima.

Koronavirus u Rusiju nije stigao iz Kine, jer je na početku epidemije Rusija reagovala vrlo efikasno. Međutim, zaraza je stigla sa Zapada i Bliskog istoka, u prvom redu iz Italije, Španije, Francuske, Nemačke i Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Nova S

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa