Инфо

1. август 2020.1. авг 2020.
Најбогатији Руси већ примили вакцину против короне

Најбогатији Руси већ примили вакцину против короне

Неколико стотина врхунских руских менаџера и водећих државних службеника још се од априла вакцинишу експерименталном вакцином против коронавируса. Политичка елита Кремља пре времена је добила могућност заштите од опаке заразе.

Према тексту у Блумбергу, то што су спроведена експериментална вакцинисања није ништа противзаконито, али то се држало у тајности како не би “дошло до гужве” и претераног интересовања, иако се Блумберг пита какав је био критеријум одабира.

Најугроженија земља

Русија је једна од најугроженијих земља, број заражених ковидом-19 већ је прешао 839 хиљада, а први пут након априла у Русији је ових дана забележен коначни пад дневно оболелих испод шест хиљада.

Међутим, вест да су одабрани из кремаљског круга добили вакцину, како пише Блумберг, у Москви је подигла велику прашину, а на упит америчког издања да ли је вакцинисан и сам председник Владимир Путин или неко из његовог најближег политичко-пословног круга и администрације, из Кремља нису одговорили. Путинов портпарол Дмитриј Песков, који је иначе преболео корону са својом супругом, одлучио је да прећути одговор на ово питање.

Подсетимо да су недавно против Русије изнесене прилично озбиљне оптужбе да је покушала да хакује истраживачке центре на Западу како би дошла до спознаја о томе докле су стигла истраживања вакцине против ковида-19 у најпознатијим истраживачким институтима. Русија све демантује.

“Неутемељене оптужбе”

Једнако тако руски медији наводе да су “оптужбе” Блумберга неутемељене премда се позивају на неколико анонимних саговорника, топ-менаџера водећих руских компанија попут Русала и Фосарга, који су признали да су добили вакцину. Један од тих саговорника је рекао да није имао нуспојаве, а неки су признали да су првих дана имали температуру и болове у мишићима. Блумберг наводи да им из обе компаније нису одговорили на упит о вакцинисању њихових водећих људи.

Иначе, директор Националног истраживачког центра “Гамалеј” Александар Гуинцбург руској агенцији Интерфаx је рекао да “не зна ништа о томе” те да је то мало вероватно, а шеф Института фармације Сеченског Универзитета, где се такође спроводе истраживања вакцине, иначе водећи човек РФПИ-ја Кирил Дмитријев, каже да је његова породица примила експерименталну вакцину, да се истраживање одвија повољно те да 3. августа завршава друга фаза и да ће након тога почети уобичајена трећа, завршна фаза, која ће, осим Русије, обухватити, како се чини, и подручје Блиског истока.

Заменик министра здравља Русије Алексеј Куњецов изјавио је поводом тога за агенцију ТАСС да истраживања још нису готова и нагласио да примена вакцине у експерименталној фази није могућа изван оквира клиничког испитивања.

Истовремено, руски медији наводе да је ових дана из болнице Бурденко, где војска спроводи испитивања вакцине, отпуштена последња група од 20 добровољаца који су се подвргнули вакцинисању.

Према руским изворима, када се једном пронађе ефикасна вакцина за коронавирус, мораће се вакцинисати најмање 40 до 50 милиона Руса.

Фаза тестирања

Неки западни извори сматрају да се у Русији “брза” с истраживањима вакцине и да се тестирања спроводе “сумњивом методом” само како би се остварили амбициозни планови председника Владимира Путина да “Русија буде прва”.

Руски истраживачки институти раде пуном паром, а још су у јулу изнели охрабрујуће податке према којима би у другој половини јесени могла бити направљена ефикасна вакцина која би се до краја године већ могла користити на људима. Тренутно су у фази тестирања на приматима и добровољцима.

Коронавирус у Русију није стигао из Кине, јер је на почетку епидемије Русија реаговала врло ефикасно. Међутим, зараза је стигла са Запада и Блиског истока, у првом реду из Италије, Шпаније, Француске, Немачке и Уједињених Арапских Емирата.
Нова С

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa