5. avgust 2020.5. avg 2020.
Sve manje prvih pregleda

Sve manje prvih pregleda

Numeričke vrednosti govore o pozitinim tokovima u borbi sa širenjem virusa Kovid 19. Kako je istaknuto na redovnoj konferenciji Gradskog štaba za vanredne situacije, prisutan je trend smanjenja prvih pregleda, kao i zadovoljavajući rezultati u prolongiranju kontrolnih pregleda.

- U Šapcu je registrovano 13 novoobolelih, 11 u Domu zdravlja "Dr Draga Ljočić", dva u Opštoj bolnici. Od 158 pregledanih, samo u 33 slučaja govorimo o prvim pregledima, što je značajno umanjenje u odnosu na jučerašnjih 79. Što se tiče kontole osoba u samoizolaciji, od 693 kontolisane, 684 su proverene telefonom, devet nenajavljenim posetama i nisu zabeleženi slučajevi kršenja mera samoizloacije. Komunalna milicija je uručila 50 rešenja sanitarne inspekcije - rekao je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

Iako su pokazatelji dobri, najveća opasnost je opuštanje sugrađana. Samo maksimalno odgovovornim ponašanjem, ponašanjem u interesu sopstvenog i zdravlja najbližih, borba će biti uspešna, navela je direktorka šabačkog Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.

-Ohrabruje pad broja prvih pregleda i porast procentualni u tom odnosu onih koji se retestiraju. Stigli su rezultati testova od ponedeljka 3. avgusta. Od 134 testirana imamo 16 pozitivnih testova, među kojima i pet pozitivnih testova retestiranih osoba i 11 novoobolelih. Napomenula bi da je bilo 98 retestiranja, dok pet pozitivnih retstova govori da prolongiranje retestiranja za nekoliko dana, u odnosu na uobičajene dve nedelje, daje dobre rezultate, odnosno daje manje pozitivnih, retestiranih osoba - naglašava dr Jasmina Stanković i odbacila optužbe koje je na račun Doma zdravlja da je previše testova potrošeno u prvom kriznom periodu.

-Mi smo radili po algoritmu usvojenom 22. aprila, a on je predviđao PCR testove ne samo za one koji su simptomima suspektni na Kovid 19, već i za one koji treba da budu hospitalizovani po drugim osnovama, za kontakte, za radno angažovane ljude, za one koji treba da budu primljeni u domove za stare. U takvoj situaciji logično je očekivati mnogo negativnih testova - dodala je dr Stanković.

Gradski štab za vanredne situacije uputio je dopis republičkom Kriznom štabu u kojem govori o merama koje su preduzete na području naše lokalne samouprave, poput ograničenja rada ugostiteljskih objekata, zatvaranju određenih objekata, među kojima su zatvoreni i otvoreni bazeni, ali i pitanjem da li se iste mere primenjeuju i poštuju na području susednih lokalnih samouprava, uz upozorenje da ne primenjivanje istih mera ugrožava bezbednost i broj zaraženih u Šapcu. Kako su naveli u Gradskom štabu, dopis je upućen i očekuju odgovor.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa