13. avgust 2020.13. avg 2020.
Bolje pozorište pod maskama nego onlajn predstave

Bolje pozorište pod maskama nego onlajn predstave

Pozorišne predstave, koncerti i filmske projekcije biće dozvoljeni na otvorenom, kao i u zatvorenom, uz poštovanje fizičke distance. Odluku bi trebalo da potvrdi narednih dana i krizni štab, rekao je za Danas reditelj Nebojša Bradić, posle nedavnog susreta sa premijerkom Anom Brnabić na kome je bilo reči o oživljavanju pozorišta.

Bradić je pripremio predlog plana koji bi omogućio da se pozorište vrati u što kraćem roku "Mapa puta - Kako ponovo napraviti bezbedno pozorište".

Podsetio je na skup kulturnih radnika u maju kada je upozoreno da ne neophodna podrška države.

"Propuštene prilike državnih službenika i nadležnog ministarstva da brzo i efikasno reaguju reaguju, ugrozile su budućnost scensko-muzičkog sektora. Bez prilike da nastupaju, izvođači pozorišnih radova ostali su u limbu. Samim tim postavilo se pitanje koliko su pozorišta deo jedne zajednice. Odgovore ćemo, nadam se, dati podizanjem zavesa već u septembru".

Bradić je kazao da se većina pozorišta u Srbiji finansira iz budžeta države ili gradova i da dosad, osim smanjenja produkcije, nisu umanjivane plate zaposlenih.

"Za naredni period su najavljeni određeni rezovi", rekao je Bradić i dodao da budućnost pozorišta i trupa koje nisu na budžetu neće biti laka.

Ona su zbog zabrane rada već pretrpela gubitke, i pitanje je kako će otvoriti dvorane od jeseni.

Izvor: novaekonomija.rs
Foto. Nemanja Jovanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa