14. avgust 2020.14. avg 2020.
Načelnik MUO, Vladan Krasavac: Nema opuštanja

Načelnik MUO, Vladan Krasavac: Nema opuštanja

I pored manjeg broja novoobolelih na području Mačvnskog upravnog okruga nema mesta opuštanju i poštovanje preventivnih mera nošenja zaštitnih maski, dezinfekcija i fizička distanca i dalje su obavezni,kao i izbegavanje većih okupljanja.

Još jedan pozitivan pokazatelj je broj otpuštenih hospitalizovanih u Opštoj bolnici Šabac, koja je ujedno i Kovid bolnica za Mačvanski upravni okrug,gde ima 121 obolelo, što je skoro duplo manji broj u odnosu na prethodnu nedelju.Broj otpuštenih lica je gotovo tri puta veći od broja novoobolelih.Opuštanja naravno nema i mi nastavljamo da živimo sa virusom. Dok se na svetskom i globalnom nivou medicinskim putem ne bude rešio ovaj veliki problem, virus ostaje među nama i cirkuliše među populacijom.Sve mere koje su propisane moraju se i nadalje poštovati.

Naša zemlja se priprema za novi talas epidemije koji se očekuje najverovatnije polovinom septembra meseca,svakodnevnim opremanjem zdravstvenih ustanova neophodnim medicinskim materijalom iz zemlje i inostranstva. Svakodnevno imamo nabavke iz inostranstva zdravstvene medicinske opreme, pripremu novih institucija za testiranja građana i to je na našem okrugu Zavod za javno zdravlje, da bi se Veterinarski specijalistički institut Šabac rasteretio,čime dobijamo brže testiranje i rezultate tih testiranja.

Apeluje se na građane da blagovremeno suzbiju ambroziju na svojim parcelama, jer alergijska reakcija na ovaj korov daje simptome slične Kovid infekciji i zadaje velike probleme organima respiratornog trakta.
Vlasnici parcela na otvorenom prostoru, dvorišta,njiva,obala ili zasada, treba odmah da reaguju i pristupe uništavanju ove opasne korovske biljke, zbog alergijskih problema koje ona stvara populaciji.

Nemogućnost građana da otputuju na godišnje odmore van granica Srbije donelo je veće prihode domaćim ugostiteljima, međutim hotelijeri ipak beleže pad u broju gostiju.
Vikendice i privatne kuće za iznajmljivanje u slivu reke Drine u opštinama Mali Zvornik i Ljubovija su prepune gostiju, jer se radi o prelepom delu Srbije, gde se može na najbolji način organizovati godišnji odmor u ovim vanrednim situacijama,ali i u vreme kada nema vanredne situacije. Hotelske usluge u opštini Krupanj su u velikoj meri smanjene, zbog mera koje se primenjuju, jer je izostalo organizovano korišćenje kapaciteta.

Uprkos činjenici da privreda posluje u otežanim uslovima, u Mačvanskom upravnom okrugu se ne beleži masovno otpuštanje radnika. Proizvodnja je redukovana, a tržište izvoza i uvoza funkcioniše. Državni paket pomoći značajno je očuvao srpsku privredu.

Kabinet načelnika
Vladana Krasavca

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa