14. avgust 2020.14. avg 2020.
U Šapcu dva pozitivna slučaja

U Šapcu dva pozitivna slučaja

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje, u Šapcu su u toku protekla 24 časa registrovane dve pozitivne osobe na kovid 19, dok su prema evidenciji Štaba za vanredne situacije zabeležena četiri nova slučaja zaraze- saopšteno je na današnjoj redovnoj konferenciji za medije ispred Gradske kuće.

-Prema izveštaju koji mi imamo, četvoro je pozitivno na kovid 19, i mislimo da podaci ZZJZ nisu tačni. U Opštoj bolnici, odnosno kovid-bolnici, hospitalizovano je 112 pacijenta, jedno lice je primeljeno juče, a 12 otpušteno. Na respiratoru se nalaze tri lica. Proteklog dana nije bilo smrtnih ishoda-kaže komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Što se tiče izveštaja iz kovid-ambulante jučerašnji dan je obeležio smanjeni broj pregleda.
-Juče, u kovid-ambulanti je pregledano 79 pacijenata, od čega je 29 bilo prvih pregleda, a 50 retestiranja. Pi-si-ar testom je testirano 33 pacijenta, od tog broja, 19 je bilo sa tegobama i 14 retestiranja.
Tokom prethodnog dana urađeno je dva serološka testa. Kada su u pitanju rezultati iz Nacionalne referentne laboratorije u Batajnici, od retestiranih 263 su negativna, 55 pozitivna, a ostale rezultate očekujemo narednih dana. Do sada smo ukupno poslata 354 uzorka. Iz dana u dan je sve manji broj pacijenata koji se javljaju na prvi pregled, ali nema mesta za opuštanje. Moramo i dalje da poštujemo mere, da nosimo zaštitnu masku, da držimo socijalnu distancu i da smanjimo okupljanja na najmanju moguću meru- navodi direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.

-Mi smo više puta pokazali da svakadnevno vodimo evidenciju o licima koja dolaze sa tegobama i broju pregleda. Po broju testova koje smo imali na raspolaganju tih dana, evidentno je da u periodu od 24. juna do 02. jula Dom zdravlja, odnosno lekari, nisu imali mogućnost da testiraju sve one ljude koji su ispunjavali uslov za testiranje. S tim u vezi je Dom zdravlja tražio svakodnevno dodatne testove i nije ih dobijao.

Sve smo uradili kako treba, a sada se iz dana u dan suočavamo sa gomilom laži upućenih ka nama. To je otišlo toliko daleko, da je savetnik predsednika Nikola Selaković došao da objasni kako smo mi neko nepočinstvo uradili u Šapcu, time što nismo na vreme preduzeli neke mere. Po stoti put, pitam koje mi to mere nismo preduzeli?

-Načelnik Gradske uprave, Milan Vasić je rekao više puta, da je u skladu sa dopisom 23. juna poslat zahtev svim nadležnim službama da pojačaju nadzor nad sprovođenjem preporuka koje je u tom trenutku naložio Krizni štab.

-U tom periodu školska godina se završava, održavaju se mature, punolestva, venčanja, jednom rečju život se odvija normalno. Kada smo doneli odluku da proglasimo vanrednu situaciju, bez koje ne možete da uvedete ni prinudne mere, mi smo od predsednika, a zatim i članova Srpske napredne stranke proglašeni prevarantima koji su izmislili vanrednu situaciju zarad opstanka na vlasti.

-Da se mi nismo izborili za testove ne bismo danas u Šapcu imali 2.000 bolesnih, oni bi bili bolesni, ali poput drugih gradova u Srbiji taj broj bi zvanično bio 100-200 osoba i ne bismo imali jasnu sliku o tome šta se stvarno dešava. Na 2.000 obolelih imamo 40 smrtnih ishoda, iako je to strašno kao pokazatelj, to je pokazatelj da je taj broj odgovarajući ovom drugom broju. Sva istraživanja svugde u svetu koja analiziraju kovid, ukazuju da je smrtnost od ove zaraze dva odsto, broj obolelih na broj preminulih.

-Od samog početka govorimo istinu. Borba sa lažima je teža od borbe sa koronom. Imamo dokaze da nismo sa merama zakasnili, već naprotiv, da smo uz pomoć svih mera koje smo preduzeli uspeli da zauzdamo zarazu- objašnjava Zelenović.

Dr Stanković se osvrnula na tvrdnje v.d. direktora ZZJZ Šabac dr Branka Vujkovića o tome da li je bilo ili nije dovoljno testova.

-Osećam potrebu da kao direktor ustanove koja je visoko akreditovana, objasnim sav trud, rad i zalaganje naših lekara, jer nije lako raditi u skafanderima na visokim temperaturama sa pacijentima koji su febrilni i nerovozni, ipak su oni izneli junački ovaj rad.

-Sama činjenica koliko je grad do sada imao zaraženih govori da je svo to testiranje bilo opravdano. Algoritmi su se menjali u skladu sa novonastalom situacijom. U maju mesecu rečeno je da smo imali mali broj pozitivnih i tada su se lekari pridržavali algoritma koji je važio od 22. aprila. Mi smo u tom periodu imali mnogo negativnih testova, ali to ne znači da nije bio poštovn algoritam.

-Od 20. juna došlo je do povećanja priliva pacijenata koji se javljaju u našu kovid-ambulantu, u tom momentu je ukinut algoritam po kom smo do tada postupali, a počeo da važi drugi. Testirani su pacijenti koji su imali bliski kontak duži od 20 minuta i na udaljenosti kraćoj od metar i po. Oni koji nemaju bliski kontakt, a imaju tegobe oni se testiraju serološkim testovima. Već tada smo imali jasnu epidemiološku situaciju. Svaki pacijent koji se javljao na pregled dao je podatak o bliskom kontaktu.

-Sve je krenulo od matura i punolestava i velikih kompanija. Radili smo i rendgenske snimke, ali to što su upitnici otišli prazni ZZJZ, ne znači da oni nisu rađeni. Porast obolelih je dao jasnu epidemiološku situaciju. Mi smo imali jasnu proceduru koju je uredio ZZJZ da svakog dana poručujemo broj testova, onoliki koliki nam je potreban za naredni dan. Rukovodili smo se brojem pregleda u prethodnom danu. 23. juna smo imali 44 pregledana pacijenta, PCR testom je testirano šest pacijenata, 24. juna 77 pregleda i tri PCR testirana, 25. juna 94 pregleda- izjavila je Stankovićeva.

-Mislim da su ove tvrdnje koje je iznela dr Stanković tačne, a njih je vrlo lako proveriti i utvrditi.Ove konferencije za medije su zato važne, na njima se odgovara na pitanja novinara, i novinari se ne vređaju. Ali manir u kom to radi dr Vujković govori i dokazuju da je on osoba kome se ne može verovati. Doktorka Stanković ga je upravo demantovala.

-Ako ne rade bazenu u jednom gradu, onda to treba da važi i za druge, da se donose novi propis. Sve nelogičnosti koje stižu od Vujkovića mi ćemo odmah proslediti kriznom štabu, pa neka se on izjasni o svemu. Naš je interes da život počne da se odvija nesmetano i da pobedimo zarazu, kao i da počnu škole- nadovezao se na doktorku Stanković, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa