Info

21. septembar 2020.21. sep 2020.
Završna svečanost 87. Vukovog sabora

Završna svečanost 87. Vukovog sabora

U nedelju,20.septembra, održana je,u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom,završna manifestacija 87.Vukovog sabora u Tršiću.Saborski dani započeli su u ponedeljak 14. septembra 2020.godine u Vukovom domu kulture obraćanjem gradonačelnika Loznice Vidoja Petrovića i Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića.Ova manifestacija, duge tradicije, održava se u čast reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića. Za sve poštovaoce Vukovog dela,tokom saborskih dana,pripremljeni su brojni i različiti sadržaji u Loznici i Tršiću. Pokrovitelj ovogodišnjeg 87.Vukovog sabora je Ministarstvo kulture i informisanja,a organizatori su Loznički centar za kulturu "Vuk Karadžić" i grad Loznica.

Prvi Vukov sabor održan je daleke 1933.godine,17. septembra u dvorištu njegove tada obnovljene i osveštane spomen-kuće.Od tada se u Tršiću, svake godine uoči Male Gospojine, okupljaju poštovaoci Vukovog besmrtnog dela.
U Naučno-obrazovnom kulturnom centru "Vuk Karadžić, prof. dr Dušan Ivanić je otvorio izložbu "Dositejev put znanja" zadužbine "Dositej Obradović".



Završnoj manifestaciji Vukovog sabora prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Srbije, načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac, gradonačelnici i predsednici gradova i opština iz okruženja, direktori javnih preduzeća i ustanova, predstavnici Vukove zadužbine, Srpske pravoslavne crkve, Vojske Srbije, predstavnici medija.



Svečanost je otpočela je u 12:00 časova na Saborištu,izvođenjem "Himne Vuku"Stevana St.Mokranjca i podizanjem zastave Vukovih sabora.



Pozdravnu reč i dobrodošlicu prisutnim gostima uputio je gradonačelnik grada Loznice Vidoje Petrović koji je naglasio da je Vukov sabor naš najveći praznik, mesto gde uprkos svakoj krizi uvek rado dolazimo. Na Saboru su se oglašavali pored državnika najpoznatiji pisci kao što su nobelovac Ivo Andrić,Dobrica Ćosić, Vasko Popa, Desanka Maksimović, Antonije Isaković, Branko Ćopić i mnogi drugi kako iz naše zemlje tako i iz inostranstva. Vuk je znao da je znanje moć, govorio je da je život kratak, ali da njegov trag ume dugo trajati. Znanje je po najpre u ljudima i jeziku, a potom u školama. Vuk je imao najbolje učitelje oko sebe i bio uvek u blizini najuticajnih ljudi svog vremena.Njegov Riječnik je najznačajnija knjiga u novijoj srpskoj istoriji, jer je to priča o samom narodu. Puno je saborskih besednika podsetilo sve nas na Vukove vrline, a na nama je da ih valjano proučimo i nastavimo.
Pre dva veka, još za Vukovog života, Srbija se branila od neprijatelja. Danas bi Vuk tražio sasvim drugo od nas, da se i staro i mlado prihvati svog posla, da na poziv svoje Države i Vlade svako uhvati korak i namiri propušteno. Vukov sabor ostao je u Srbiji kao najstarija i najvažnija kulturna manifestacija, ali i u Evropi u Uneskovoj baštini nematerijalnih dobara, naveo je između ostalog gradonačelnik Vidoje Petrović. Obraćanje je zvršio rečima:"Svuda pođi,ali u Tršić dođi".



Usledila je beseda Janka Vujanovića i Predstava "Dositej u Srbiji".
Kabinet načelnika
Vladana Krasavca

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa