Info

30. septembar 2020.30. sep 2020.

Kon: Odgovornost na informatičarima koji su davali netačne podatke

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da odgovornost za saopštavanje manjeg broja umrlih od posledica infekcije korona virusom u Srbiji prebacuje na informatičare koji su davali netačne podatke.

Kon je za televiziju N1 kazao da je Krizni štab saopštavao sve podatke koje je imao, a da su za razliku broja umrlih od onih koji su zvanično saopštavani, odgovorni informatičari koji su davali netačne podatke.

"Tvrdim, pod punom moralnom odgovornošću da Krizni štab u medicinskom delu nije mogao da ima druge podatke od onih koje je dobijao od informatičara. Ako neće to da se prihvati, ne želi se istina podatak koji je izneo o većem broju smrtnih slučajeva nego što je prijavljeno u periodu od marta do juna, nije 'nova vest' ", naveo je epidemiolog.

Prema njegovim rečima, onog momenta kada je stavljena sumnja na podatke, a to je bilo u junu, "jasno je bilo da informatički sistem ozbiljno zakazuje, i na to je upozoreno".

"Čak je i premijerka (Ana Brnabić) rekla da taj sistem nije potpuno ispravan i da ima niz grešaka", rekao je Kon.

Kon je u utorak uveče izjavio da je analizom podataka iz Gradskog zavoda Beograda za javno zdravlje utvrdioo da je od marta do juna bilo triput više smrtnih slučajeva nego što je tada bilo zvanično objavljeno.

Izvor Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa