16. oktobar 2020.16. okt 2020.
Kisić Tepavčević: Maske na otvorenom preporuka

Kisić Tepavčević: Maske na otvorenom preporuka

Članica vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je preporuka struke da građani nose maske i na otvorenom ali i dodala da ta mera nije postala obavezujuća jer tehnički nije izvodljivo kontrolisati da li je svi građani poštuju.

Ona je na konferenciji za novinare Kriznog štaba podsetila da je u Srbiji nošenje maske obavezno u svim zatvorenim prostorima kao i na otvorenom gde je nemoguće održati fizičku distancu od najmanje 1,5 metara.

"Više puta smo napomenuli da je ta mera opšte prevencije najefikasnija, uz održavanje fizičke distance. Stručna preporuka je da se maske nose i na otvorenom, posebno ako čekate u nekom redu ili u pešačkim zonama, gde je veliki broj ljudi ali je nemoguće sve stanovnike kontrolisati u tom smislu", rekla je zamenica direktora Instituta Batut.

Dodala je da je razlika između preporuke i obaveze u tome da li se mogu sprovoditi odredjene sankcije u slučaju nepoštovanja mere.

"Nisu nam bitne zakonske odredbe nego borba da očuvamo sopstveno i zdravlje naših porodica", kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Podsetila je da su mnoge evropske zemlje uvele obavezu nošenja maske na otvorenom i dodala da je ta mera dala efekte za dve do tri nedelje.

Upitana ko odredjuje koji će mediji dobiti izjave posle sednica Kriznog štaba, ona je rekla da članovi tog tela izjave daju "svima koji su prisutni" dok je iz službe protokola Vlade Srbije rečeno da to nije pitanje za stručnjake iz Kriznog štaba.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa