21. novembar 2020.21. nov 2020.
Foto Beta

Foto Beta

Od utorka, 24. novembra sedam novih mera za suzbijanje korona virusa

Vlada Srbije usvojila je nove mere za suzbijanje korona virusa, koje će na snazi biti od utorka, 24. novembra, saopštila je Kancelarije za saradnju sa medijima.


Mere će, kako je danas saopšteno, na snazi biti deset dana, a one određuju skraćenja radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

Druga mera je obavezno korišćenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru i na otvorenom prostoru u svakoj situaciji kada se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

Dodatno, zabranjena su sva javna okupljanja sa prisustvom više od pet osoba, i na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

"Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta odminimum 4 kvadratna metra po osobi", dodaje se u saopštenju.

Zahteva se omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta, a najavljuju se i stroge kontrole obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi, takođe će biti pojačano.

Ove mere su oročene na period od deset dana, nakon čega će biti iznova razmotrene u svetlu kretanja epidemiološke situacije, navodi se u saopštenju.

"Vlada koristi i ovu priliku da još jednom zamoli i najsnažnije apeluje na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i ostalim sugrađanima. Sve usvojene mere imaju za cilj isključivo očuvanje života i zdravlja građana", zaključuje se u saopštenju.


Izvor Beta
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa