Info

25. novembar 2020.25. nov 2020.
Autor: Nepoznat - http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=31&t=134741, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10029323

Autor: Nepoznat - http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=31&t=134741, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10029323

Odluka o spasu kroz povlačenje

Prelazak vojske Kraljevine Srbije preko Crne Gore i Albanije do Soluna predstavlja jednu od najvećih golgota srpskog naroda u istoriji, možda i najveću, a danas je tačno 105 godina kako je vrhovna komanda donela odluku o povlačenju. Baš 22. novembra 1915. odbijeni su predlozi o kontraofanzivi, kapitulaciji i odlučeno je da se otpočne povlačenje.

Predsednik Vlade Nikola Pašić iputio je pismo komandi Antante da Srbija ostaje uz saveznike, da se ne predaje, uz sigurnost da će se Rat završiti porazom neprijatelja.

Posle velikih uspeha na ratištima tokom 1914. godine, Srbija se suočila sa novom ofanzivom Centralnih sila, potpomognutih novim saveznikom, Bugarskom. Sa tri strane mala i već izmučena Kraljevina je napadnuta i snage za odbranu nije bilo, neprijatelj je bio previše jak. Suočeni sa lošim stanjem na bojištu, u vrhovnoj komandi su odlučivali između kapitulacije, pokušaja reorganizacije i kontraudara ili povlačenja na jedinom mogućem putu, preko Crne Gore, Kosova i Albanije do Grčke, gde je trebalo da se naši ratnici spoje sa saveznicima i oporave, spremajući se za povratak i oslobođenje. Prevladala je solucija povlačenja. Osim što su se morali povlačiti u najtežim zimskim uslovima preko nepristupačnih planinskih delova, vojnici su se suočili sa udarom Bugarske i herojska bitka Crne Gore, saveznika, u boju na Mojkovcu omogućila je prolaz do Albanije. Sporadično su Srbi napadani i u državi gde nije postojala utvrđena vlast. Mnogi su na tom putu umrli od zime, gladi, iscrpljenosti.

Prema navodima na Vikipediji, u zvaničnom izveštaju ministra vojnog generala Božidara Terzića, predsedniku vlade Nikoli Pašiću piše da je nestalo, umrlo, poginulo ili zarobljeno 243.877 ljudi. Francuski maršal Žozef Žofr je o tome rekao: „Povlačenje naših saveznika Srba, pod okolnostima pod kojima je izvršeno, prevazilazi po strahotama sve što je u istoriji kao najtragičnije zabeleženo“.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa