26. novembar 2020.26. nov 2020.
Foto Internet

Foto Internet

PKS: Niski prinosi jagodastog voća u Srbiji, potreban viši kvalitet

U Srbiji postoji 40.000 hektara zasada pod jagodastim voćem, ali su prinosi svega 5,5 tona po hektaru, što je na nivou nerazvijene proizvodnje, izjavio je danas savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Veljko Jovanović.

On je na vebinaru PIB projekta – "Holandske preporuke proizvodnji u sektoru jagodastog voća (i trešnje) u Srbiji", naveo da je prošle godine izvoz smrznutih malina imao vrednost 209 miliona evra, s prosečnom izvoznom cena oko 1,5 evro po kilogramu, što znači da bi bilo dobro izvoziti više prve klase.

"Imperativ je da se ova situacija promeni, da se radi na kvalitet maline koji tržište traži i prepoznaje što će se najpre desiti uvođenjem novih sorti", rekao je Jovanović.

Rešenje su kvalitetan sadni materijal, stroga kontrola i primena standarda, razvoj ugovornih odnosa, koordinacija proizvođača, otkupljivača i prerađivača, razvoj pravih zadruga, edukacija, nabrojao je on i naveo da je PKS organizovala seminare u regionima gde se gaji jagodasto voće.

Ambasador Holandije u Srbiji Žil Bešor Plug istakao je da je borovnica iz Srbije veoma je tražena na holandskom tržištu i dodao da su velike šanse za saradnju dve zemlje u sektoru jagodastog voća.

"Imamo nove sorte, najnovije tehnologije, vešte poljoprivredne proizvođače i to nam daje mogućnost da se nadopunjujemo i sarađujemo", smatra ambasador.

Na vebinaru je predstavljen projekat PIB u koji je uključeno 12 holandskih kompanija koje će sarađivati sa srpskim proizvođačima.

Projekat PIB je rezultat višegodišnje saradnje Srbije i Holandije u ovoj oblasti, a finansira ga Vlada Holandije i sprovodiće se u Srbiji naredne tri godine.


Izvor Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa