Инфо

26. новембар 2020.26. нов 2020.
Фото Интернет

Фото Интернет

ПКС: Ниски приноси јагодастог воћа у Србији, потребан виши квалитет

У Србији постоји 40.000 хектара засада под јагодастим воћем, али су приноси свега 5,5 тона по хектару, што је на нивоу неразвијене производње, изјавио је данас саветник председника Привредне коморе Србије (ПКС) Вељко Јовановић.

Он је на вебинару ПИБ пројекта – "Холандске препоруке производњи у сектору јагодастог воћа (и трешње) у Србији", навео да је прошле године извоз смрзнутих малина имао вредност 209 милиона евра, с просечном извозном цена око 1,5 евро по килограму, што значи да би било добро извозити више прве класе.

"Императив је да се ова ситуација промени, да се ради на квалитет малине који тржиште тражи и препознаје што ће се најпре десити увођењем нових сорти", рекао је Јовановић.

Решење су квалитетан садни материјал, строга контрола и примена стандарда, развој уговорних односа, координација произвођача, откупљивача и прерађивача, развој правих задруга, едукација, набројао је он и навео да је ПКС организовала семинаре у регионима где се гаји јагодасто воће.

Амбасадор Холандије у Србији Жил Бешор Плуг истакао је да је боровница из Србије веома је тражена на холандском тржишту и додао да су велике шансе за сарадњу две земље у сектору јагодастог воћа.

"Имамо нове сорте, најновије технологије, веште пољопривредне произвођаче и то нам даје могућност да се надопуњујемо и сарађујемо", сматра амбасадор.

На вебинару је представљен пројекат ПИБ у који је укључено 12 холандских компанија које ће сарађивати са српским произвођачима.

Пројекат ПИБ је резултат вишегодишње сарадње Србије и Холандије у овој области, а финансира га Влада Холандије и спроводиће се у Србији наредне три године.


Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa