Инфо

29. јун 2025.29. јун 2025.
Рецепт за традиционалну: Грчку салату
Препорука за освежење уз летњи ручак

Рецепт за традиционалну: Грчку салату

Не постоји бољи пратилац летњих јела, посебно рибе, меса са роштиља или лаганих јела од поврћа, од аутентичне грчке салате. Ова медитеранска освежавајућа комбинација парадајза, краставца, маслина и фете са маслиновим уљем, освојиће вас једноставношћу и пуним укусом.

Потребни састојци (за 4 особе):
4 зрела парадајза (или 8 чери парадајза)

1 већи краставац

1 црвена лука (благо љутог укуса)

1 зелена паприка

100 г црних маслина (по могућству каламата)

200 г фета сира (цео комад, не мрвљени)

Маслиново уље (хладно цеђено, квалитетно)

Со, бибер по укусу

Оригано (најбоље суви, грчки)

Припрема:
Поврће оперите и припремите:
Парадајз исеците на крупне комаде, а чери парадајз само преполовите. Краставац ољуштите и исеците на полукругове. Паприку и црвени лук исеците на танке колутове или тракице.

Слагање салате:
Све састојке поређајте у плитку, широку чинију. Не мешајте превише – грчка салата се сервира слојевито, рустично.

Додајте маслине и фету:
Маслине распоредите по салати, а фету ставите као цео блок или веће коцке на врх. Немојте је ситнити – традиција је да се фета ломи виљушком непосредно пре јела.

Зачињење:
Прелијте обилно маслиновим уљем, посолите врло благо (јер су и фета и маслине слане), побиберите и обилно поспите ориганом.



Редакција: Гласа Подриња

Најновији број

26. јун 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa