29. јун 2025.29. јун 2025.

Препорука за освежење уз летњи ручак
Рецепт за традиционалну: Грчку салату
Не постоји бољи пратилац летњих јела, посебно рибе, меса са роштиља или лаганих јела од поврћа, од аутентичне грчке салате. Ова медитеранска освежавајућа комбинација парадајза, краставца, маслина и фете са маслиновим уљем, освојиће вас једноставношћу и пуним укусом.
Потребни састојци (за 4 особе):
4 зрела парадајза (или 8 чери парадајза)
1 већи краставац
1 црвена лука (благо љутог укуса)
1 зелена паприка
100 г црних маслина (по могућству каламата)
200 г фета сира (цео комад, не мрвљени)
Маслиново уље (хладно цеђено, квалитетно)
Со, бибер по укусу
Оригано (најбоље суви, грчки)
Припрема:
Поврће оперите и припремите:
Парадајз исеците на крупне комаде, а чери парадајз само преполовите. Краставац ољуштите и исеците на полукругове. Паприку и црвени лук исеците на танке колутове или тракице.
Слагање салате:
Све састојке поређајте у плитку, широку чинију. Не мешајте превише – грчка салата се сервира слојевито, рустично.
Додајте маслине и фету:
Маслине распоредите по салати, а фету ставите као цео блок или веће коцке на врх. Немојте је ситнити – традиција је да се фета ломи виљушком непосредно пре јела.
Зачињење:
Прелијте обилно маслиновим уљем, посолите врло благо (јер су и фета и маслине слане), побиберите и обилно поспите ориганом.
Потребни састојци (за 4 особе):
4 зрела парадајза (или 8 чери парадајза)
1 већи краставац
1 црвена лука (благо љутог укуса)
1 зелена паприка
100 г црних маслина (по могућству каламата)
200 г фета сира (цео комад, не мрвљени)
Маслиново уље (хладно цеђено, квалитетно)
Со, бибер по укусу
Оригано (најбоље суви, грчки)
Припрема:
Поврће оперите и припремите:
Парадајз исеците на крупне комаде, а чери парадајз само преполовите. Краставац ољуштите и исеците на полукругове. Паприку и црвени лук исеците на танке колутове или тракице.
Слагање салате:
Све састојке поређајте у плитку, широку чинију. Не мешајте превише – грчка салата се сервира слојевито, рустично.
Додајте маслине и фету:
Маслине распоредите по салати, а фету ставите као цео блок или веће коцке на врх. Немојте је ситнити – традиција је да се фета ломи виљушком непосредно пре јела.
Зачињење:
Прелијте обилно маслиновим уљем, посолите врло благо (јер су и фета и маслине слане), побиберите и обилно поспите ориганом.
Редакција: Гласа Подриња
Актуелно
Најновији број
26. јун 2025.