Info

28. novembar 2020.28. nov 2020.
Srpski ambasador proglašen personom non grata u Crnoj Gori

Srpski ambasador proglašen personom non grata u Crnoj Gori

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

"Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je o ovome na uobičajeni način, notom, obavestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a nota će biti uručena i ambasadoru Božoviću", navodi se u saopštenju.

U saopštenju piše da se Božović duže i kontinuirano mešao u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašao i davao izjave "nespojive sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije", i da je nakon više upozorenja na neprihvatljivost tog ponašanja još jednom omalovažio Crnu Goru.

"Juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao 'oslobodjenjem' i 'slobodnom voljom' crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo", navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da je time unizio i najviše zakonodavno i predstavničko telo, Skupštinu Crne Gore, koja je 29. novembra 2018. usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je, kako tvrde, ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš.

Božović je juče rekao da "velika i slavna Mojkovačka bitka, kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila je uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu, kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom".
Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa