30. novembar 2020.30. nov 2020.
Situacija u Ljuboviji najlošija, Šabac četvrti u Okrugu

Situacija u Ljuboviji najlošija, Šabac četvrti u Okrugu

Na području Okruga najteža epidemiološka situacije je u Ljuboviji, dok je Šabac na četvrtom mestu po broju novoobolelih u odnosu na broj stanovnika. Kako navodi vd direktora Zavoda za javno zdravlje dr Branko Vujković u Šapcu ne postoji eksponencijalni rast novoobolelih i najavio da će Uskoro ustanovama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite biti distribuiran novi kontingent testova

-Zavod za javno zdravlje Šabac je i dao predlog za uvođenje vanredne situacije u praktično svim gradovima i opštinama na teritoriji Mačvanskog okruga onog momenta kada je epidemiološka situacija postala nepovoljna i vidimo da u Šapcu je stabilan trend rasta, dakle nemamo baš eksponencijalni trend rasta i Šabac je po broju novoobolelih na četvrtom mestu u Okrugu. To je broj obolelih na 100.000 stanovnika. Na prvom mestu ubedljivo i najteža epidemiološka situacija jeste u Ljuboviji, zatim u Bogatiću, Krupnju, tako da je Šabac sa nekih 500 novoobolelih na 100.000 stanovnika i u ovoj nedelji za nama zadržao to četvrto mesto. Ono što je dobro to je da je povećan broj testiranja, skoro 4.000 testova, danas smo dobili novi kontingent od 5.700 brzih antigenskih testova koji će uz kapacitete koje imamo sa PCR testovima biti distribuirani svim ustanovama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite na teritoriji Mačvanskog okruga - istakao je Branko Vujković i dodao da je situacija dobra po pitanju novoobolelih u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama.

-Dobra vest je za građane da u Mačvanskom okrugu je i dalje dobra epidemiloška situacija, stabilna u svim obrazovnim institucijama. Znamo da su od danas praktično i stariji osnovnoškolci i srednjoškolci započeli onlajn nastavu, ali svakako i bez toga jedna dobra epidemiološka situacija. U prethodnoj nedelji smo imali neznatan broj novoobolelih učenika i trenutno nam je 39 aktivno obolelih učenika ukupno, što je zaista korektan broj u odnosu na broj škola koje pokrivamo. Nema razreda u kojima je došlo do širenja epidemije ili sa nastavnog kadra na učenike ili sa učenika na druge učenike. To naravno pratimo sada zbog naših najmlađih školaraca. U zdravstvenim ustanovama takođe je dobra epidemiološka situacija. Ukupan broj aktivno obolelih zdravstvenih radnika na teritoriji grada Šapca je 38.

Tokom sedmice iza nas promenila se starosna struktura novoobolelih.

-Sada nešto češće oboljevaju stariji od 65 godina upravo zbog transmisije sa njihovih ukućana obzirom da su najstariji sugrađani i u prethodnom periodu izuzetno poštovali mere, ali se dogodilo da su oni na prvom mestu po broju novoobolelih u ovoj prethodnoj nedelji i odmah posle njih, naravno, radno aktivno stanovništvo, odnosno kategorije od 30 do 49 godina i oni mlađi od 20 do 30 godina. Dobra stvar je da nema mnogo novoobolele dece - zaključio je dr Vujković.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa