24. februar 2021.24. feb 2021.
Monitoring kvaliteta vazduha zahteva stručnost
Reagovanje Zavoda za javno zdravlje Šabac

Monitoring kvaliteta vazduha zahteva stručnost

Nedavno je na televiziji sa nacionalnom frekvencijom emitovan prilog koji je najavljen rečima: "Pre tri meseca u Šapcu je postavljena automatska merna stanica za kontrolu kvaliteta vazduha, kao jedini zvanični instrument koji pokazuje nivo prisustva opasnih čestica. Njenim puštanjem u rad, informacije o prekomernom zagađenju postale su dostupne, što je jedan od prvih koraka u borbi za čistiji vazduh".

Prosto je neverovatno da autori priloga nisu čuli za Zavod za javno zdravlje Šabac, a smatramo da je nemoguće da dr Dejan Pavlović ne zna za Zavod za javno zdravlje Šabac i da Zavod vrši kontinuirani monitoring kvaliteta vazduha. Iz svega se vidi ogromna tendencioznost i potreba da neko proglasi sebe čovekom koji je započeo kontrolu kvaliteta vazduha.

Istine radi, Zavod za javno zdravlje Šabac već 40 godina zvanično, u skladu sa važećim propisima, vrši merenje kvaliteta vazduha. Podaci o rezultatima ispitivanja kvaliteta vazduha su dostupni svim građanima na internet prezentaciji naše ustanove. Zavod za javno zdravlje Šabac je ovlašćena i akreditovana laboratorija za merenje kvaliteta vazduha, i jedina je takva ustanova koja vrši merenja na teritoriji grada Šapca. Ove činjenisu su upravo suprotne od najave iz televizijskog priloga, jer jedino podaci Zavoda za javno zdravlje Šabac su zvanični, usklađeni sa propisima i predstavljaju validan dokaz. Takođe, ne mere se u vazduhu samo čestice, mere se i gasovi.

Zavod za javno zdravlje Šabac vrši merenja na 4 merna mesta sledećih parametara: sumpor-dioksid, azot-dioksid, čađ, ukupne taložne materije (sa analizom teških metala), amonijak, fluorovodonik, i suspendovane čestice PM2,5 kao i PM10.

Mobilna stanica koju je postavila Agencija za zaštitu životne sredine Srbije meri parametre sumpor-dioksid, ugljen-monoksid, azot-dioksid, suspendovane čestice PM2,5 i suspendovane čestice PM10. Pored toga, od ranije postoji i fiksna merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine Srbije, koja meri parametre sumpor-dioksid, ugljen-monoksid i azot-dioksid. Izgleda da i za nju sagovornici u emisiji nisu čuli. Merenja Agencije za zaštitu životne sredine Srbije su orijentaciona (indikativna), i mogu da predstavljaju samo orijentir, dok merenja Zavoda za javno zdravlje Šabac kao akreditovane laboratorije se mogu smatrati zvaničnim.

Iz svega navedenog je jasno da jedino Zavod za javno zdravlje Šabac vrši zvanična merenja i to ne tri meseca, već 40 godina. Neprihvatljivo je da interesi jedne minorne političke partije, koja je izigravanjem Zakona registrovana kao stranka ruske nacionalne manjine, dovode do potpunog ignorisanja i omalovažavanja rada Zavoda za javno zdravlje Šabac, ustanove koja postoji 100 godina.

Pitanje monitoringa kvaliteta vazduha pre svega zahteva stručnost, a ne šarlatanstvo i daleko je važnije od borbe za prelazak cenzusa na narednim izborima. Tim poslom treba da se bave kvalifikovane osobe, kao što je dosadašnja praksa.
Zavod za javno zdravlje Šabac

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa