Info

24. februar 2021.24. feb 2021.
Pojedini sindikati železnice traže hitan dijalog s Vladom Srbije i najavljuju štrajk

Pojedini sindikati železnice traže hitan dijalog s Vladom Srbije i najavljuju štrajk

Predstavnici štrajkačkog odbora nekoliko reprezentativnih sindikata železničara najavilo je danas da će organizovati generalni štrjk, ukoliko im hitno ne budu omogućen dijalog s predstavnicima Vlade Srbije da bi se rešio njihov problem sa malom cenom rada, odnosno kolektivnim ugovorima, i s bezbednošću na radu.

"Zakonska cena radnog sata, koju je usvojio Socilajno-ekonomski savet (SES) za 2021. godinu od 183,93 dinara, prioritet je koji mora da se ugovori sa resornim ministarstvom i osnivačem, odnosno Vladom", rekao je predsednik štrajkačkog odbora Saša Jocić.

Na konferenciji za novinare Savez sindikata železničara Srbije, Sindikat Srbija Kargo, Nezavisni sindikat železničara Srbije, Sindikat železničkog saobraćaja Srbije "Nezavisnost" i Regionalno-granski sindikat železnice Srbije najavili su aktivnosti koje nameravaju da sprovedu u narednih 30 dana.

"Ako nema nikave reakcije na ovu konferenciju, brzo ćemo zakazati proteste koji će biti ispred zgrade Železnice, zgrade Vlade Strbije i zgrade predsednika Republike", kazao je Jocić i najavio nekoliko jednočasovnih obustava rada.

Ako ništa ne uspe, kako je dodao, organizovaće se i generalni štrajk u sva četiri železnička preduzeća u Srbiji jer "više nemamo vremena da sa njima pregovaramo unedogled", kazao je on.

Jocić je podsetio da su, zbog velikog nezadovoljstva radno-pravnim i socijalno-elkonomskim statusom zaposlenih, sindikati koji nisu potpisali kolektivne ugovore, uputili dopise ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavu Momiroviću, predsednici Vlade Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa zahtevom za sastanak o rešavanju lošeg položaja železničara.

Dopisi su upućeni 10. februara, ali do danas nisu dobili odgovor.

"Zbog toga je aktiviran glavni štrajkački odbor koji će preduzeti niz aktivnosti", kazao je Jocić.

Prema njegovim rečima, zaposleni u železničkim društvima su u poslednjih šest godina imali smanjene zarade, povećanje od pet odsto dobili su tek početkom ove godine, a i sada 50 odsto zaposlenih prima ispod minimalne zarade, dok je topli obrok i regres najniži od svih preduzeća čiji je osnivač država.

Ukazao je da su radnici železničkih preduzeća do sada vodili veliki broj sudskih sporova zbog neisplaćivanja smenskog rada, toplog obroka, regresa, a nove tužbe se očekuju zbog cene radnog časa, koja nije u skladu sa zakonom.

"Nepravilnosti su dovele do tužbi na osnovu kojih su društva imala više od pet milijardi dinara štete", kazao je Jocić.

Istakao je da aktivnost nezadovoljnih sindikata nema nikakvu političku pozadinu i nao najveće krivce za loše stanje u železnicama naveo prethodnu ministarku Zoranu Mihajlović i predsednike pegovaračkih timova poslodavca.

Jocić je pitao da li se sve radilo namerno, radi nečije materijalne koristi, i zašto niko nije odgovarao za veliki broj propusta, dodajući da će još problema proizaći i zbog potpisanih kolektivnih ugovora, koje je odobrio deo sindikata, jer oni nisu, naglasio je, u skladu sa zakonom.

Rekao je da su pojedini generalni direktori železničkih društava u statusu v.d. više od pet godina, skupštine železničkih društava su izabrane na period od četri godine, a mandate su im davno istekli.

Predsednik Sindikata Srbija Kargo Zoran Dašić kazao je da se nesposobnost prethodnog ministarstva ogleda u tome što 2020. godini za devet meseci pregovora nije moglo da se nađe rešenje za železnička društva i da se zaključi novi kolektivni ugovor.

"I sadašnja ministarstvo ne čini ništa na poboljšanju radon-pravnog i socijalnog statusa železničara, već nastavlja istu politiku", kazao je on.

Ocenio je da su loš kolektivni ugovor potpisali podobni sindikati, poslovodstvo i Vlada.

Dašić je kazao i da se broj zaposlenih u železničkim društvima koji primaju minimalnu zaradu pvećao sa 30 odsto zaposlenih u 2020. godini na 50 odsto početkom ove godine.

"Zbog minimalne cene rada došlo do naglog odliva zaposlenih što utiče na bezbednost i redovnost železničkog saobraćaja", kazao je on i dodao da zbog nepoštovanjaj zakona istu zaradu primaju nekvalifikovani radnici, kvalifikovani radnici, tehničari i visokokvalifikovani radnici.

Predsednik Nezavisnog sindikata železničara Srbije Radomir Popović istakao je da su "bezbednost i zdravlje zaposlenih dovedeni na rub", jer neki radnici obavljaju posao za dva, pa čak i tri radna mesta.

Predsednik sindikata železničkog saobraćaja "Nezavisnost" Zoran Vučković kazao je da nekoliko sindikata nezadovoljnih železničara okuplja 5.118 zaposlenih, od ukupno 10.330 u sva četiri železnička društva.

I on je naveo da su pregovori za zaključenje novih kolektivnih ugovora vodjeni površno i nestručno, ukazujući da je tokom pregovora više puta bilo promena predloga u ugovorima od strane odbora poslodavaca, bez prethodne saglasnosti odbora reprezentativnih sindikata.

Zaposlenima u sva četiri akcionarska društva cena radnog časa je u prethodno važećim kolektivnim ugovorima bila je fiksno utvrdjena i važila unazad nekoliko godina od aprila 2014. u visini manjoj od one koju je utvrdio SES i iznosila je 73,84 dinara po času.

Vučković očekuje poziv nadležnih na dijalog, navodeći da štrajk poslednje sredstvo sindikalne borbe.
Beta
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa